[Upd]Uittocht van titelkandidaten

Maurice (mbn)
Vanochtend zijn in het begin van de etappe twee renners afgestapt van wie werd verwacht dat ze toch top tien zouden rijden. Mentsjov en Zubeldia stapten beide af vanwege lichamelijke klachten.

Vooral het afstappen van Mentsjov was verrassend. Vorig jaar werd hij nog zevende in het algemeen klassement en ook dit jaar ging hij goed mee. Gisteren werd hij in de bergrit nog zevende. Vanochtend had hij zodanige maagklachten dat hij al vroeg in de etappe besloot te stoppen.

Haimar Zubeldia werd na zijn uitstekende prestatie van vorig jaar gezien als een outsider voor de winst. Samen met Mayo moest hij het Armstrong moeilijk gaan maken. Deze hele tour is hij echter geen schim van vorig jaar en vanochtend heeft hij besloten op te geven.

Update 13:26 uur
Nog voor het bereiken van de derde top in de dertiende etappe naar Plateau de Beille is Tyler Hamilton van de Phonak ploeg uit de ronde gestapt. Hamilton ondervond te veel last van zijn rugblessure. Van de Amerikaan werd dit jaar veel verwacht nadat hij vorig jaar met gebroken sleutelbeen indrukwekkend de Ronde volbracht.

Naast de titelkandidaten vielen ook Fabian Wegmann van Gerolsteiner en Gerrit Glomser van de Saeco formatie uit. Sprinter Sergio Marinangeli van Domina Vacanze verscheen vanochtend niet aan het vertrek.