Huidige kwalificatiesysteem blijft

Gerbert (Tackleberry)
Na een bijeenkomst van de FIA vandaag, is besloten om het huidige kwalificatiesysteem te behouden voor de rest van het seizoen. De format die eerder werd goedgekeurd door de teams, is door de FIA echter naar de prullenbak verwezen.

"De FIA wilde het voorgestelde kwalificatie-format niet invoeren. Het blijft zoals het nu is. Geen enkele verandering - net zo saai als dat het voorheen was", aldus een teleurgestelde Bernie Ecclestone.

De voornaamste reden tot afkeuring van de FIA is de bezorgdheid die ontstond bij de diverse teamsponsoren. In de huidige format komen deze duidelijk in beeld en krijgen ze dus genoeg 'airtime'. Met het nieuwe systeem ligt dit in handen van de regisseur, aangezien alle teams weer tegelijk op de baan zullen zijn.

"Ook was er het gevoel dat het voorstel niet veel verschilde van wat we in 2002 deden en misschien moest het wel iets radicaler", aldus Max Mosley. De FIA-preses gaf ook aan dat er een onderzoek zal komen dat aan moet geven wat het publiek exact wil: "Mogelijk door de televisiestations, maar dat is iets voor Bernie (Ecclestone, red.). Ik denk dat hij het graag zou veranderen, maar volgens mij denkt hij er wat makkelijk over."

Tony Purnell, teambaas van Jaguar, is de weg een beetje kwijt door deze afkeuring: "We maakten een verandering bekend, iedereen was het er over eens en nu gaat het opeens niet door. Ik ben verbijsterd. Ik denk dat het slecht is voor de Formule 1, dit is slecht nieuws"

Paul Stoddart kan zich echter wel vinden in de beslissing van de FIA, de teambaas van Minardi was voornamelijk bezorgd dat de hernieuwde intrede van de 107% regel nadelig zou zijn voor zijn team. "Paul beweerde dat er tenminste drie of vier races zouden zijn waar de veranderingen het erg lastig zouden maken om daaraan te voldoen, en daarom steunde hij het voorstel dat hij eerder had ondertekend niet meer", aldus Eddie Jordan.