Uitslag Portugal - Engeland

Jorrit (Flem)
Vanavond werd de eerste kwartfinale op Euro 2004 gespeeld; in Lissabon namen Portugal en Engeland het, onder leiding van de Zwitserse arbiter Urs Meier, in een bomvol Estádio da Luz tegen elkaar op. Het bloedstollende duel moest worden beslist door strafschoppen, nadat het in de reguliere speeltijd 1-1 en na verlenging 2-2 was gebleven. Uiteindelijk wint Portugal de strafschoppenserie met 6-5.

Al in de 3e minuut komt Engeland, dat rouwbanden draagt wegens de dood van een Engelse voetbalfan, op voorsprong. Na een pass van de Engelsen van achteruit maakt Costinha een gigantische fout door de bal door naar achteren te koppen. Michael Owen profiteert optimaal en maakt het met een schitterende voetbeweging af.

In de 27e minuut wordt Wayne Rooney noodgedwongen gewisseld aan Engelse zijde; de 18-jarige topschutter moet er geblesseerd af. Darius Vassell is zijn vervanger. In de rest van de eerste helft zijn er kansen over en weer, maar gescoord wordt er niet meer.

Na rust trekt Engeland zich verder terug en zetten de Portugezen druk. Er volgt een lange, rommelige fase, met veel balverlies aan beide kanten en weinig kansen. Vooral de Portugese aanvoerder Luis Figo grossiert in slechte passes en schoten, hij wordt in de 75e minuut dan ook gewisseld, Helder Postiga is zijn vervanger. Figo is er absoluut niet blij mee en zoekt onmiddelijk de catacomben op.

In de 83e minuut komt Portugal op gelijke hoogte. De ene invaller (Simão) geeft vanaf links voor op de andere invaller (Postiga), die de bal goed inkopt. Enkele minuten later raakt Engeland de lat en scoort Campbell in de rebound, de goal wordt echter afgekeurd omdat de Portugese keeper Ricardo in het vijf meter-gebied wordt aangevallen. Vlak voor tijd krijgt Nuno Gomes nog een goede kans, maar hij kopt de bal naast.

In de verlenging, die bestaat uit maximaal twee keer vijftien minuten, geldt de regel van de zogenaamde 'zilveren goal'. Dit houdt in dat als je scoort je of je voorsprong tot het einde van de eerste verlenging moet vasthouden, of tot het einde van de tweede verlenging, voor je de wedstrijd wint. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde 'golden goal', waarbij je na een doelpunt in de verlenging gelijk wint.

In de eerste verlenging is Portugal opnieuw de meest aanvallende ploeg, maar ook Engeland krijgt kansen. De bal wil er echter aan beide kanten niet in. In de tweede verlenging krijgt Ronaldo een levensgrote kans, maar de bal wordt van de doellijn afgehaald. Vlak daarna scoort Rui Costa, wederom een invaller, een fantastische goal. Hij pegelt vanaf 17 meter de bal keihard in het net. De Engelsen komen echter terug in de wedstrijd. Na een hoekschop van Beckham kopt Terry de bal terug op Lampard, die de bal knap binnenschiet. Het blijft 2-2, er volgt een strafschoppenserie.

De eerste strafschop wordt genomen door David Beckham. De Engelse aanvoerder schiet over en mist dus opnieuw, net als tegen Frankrijk. Vervolgens scoren achter elkaar Deco, Owen, Simão en Lampard. Doelpuntenmaker Rui Costa mist echter de derde penalty voor Portugal, waardoor het weer gelijk wordt. Hierna scoren Terry, Ronaldo, Hargreaves, Maniche, Cole en Postiga, de laatste met een zeer gewaagd stiftje door het midden. Dan mist Vassel de zevende penalty van Engeland en scoort keeper Ricardo zelf voor Portugal. Dit maakt Portugal de tegenstander van Nederland of Zweden in de halve finale.

Opstellingen
Portugal: Ricardo, Miguel {Rui Costa '79), Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Maniche, Costinha (Simão '63), Deco, Figo (Postiga '75), Nuno Gomes, Ronaldo.
Engeland: James, G. Neville, Campbell, Terry, A. Cole, Beckham, Lampard, Gerrard (Hargreaves '81), Scholes (P. Neville '57), Rooney (Vassel '27), Owen.

Geel
Portugal: Costinha, Deco, Ricardo Carvalho
Engeland: Gerrard, P. Neville