Windturbines in Thialf

Otto (okee6)
De komende week zullen in het Thialf IJsstadion van Heerenveen zes windturbines worden opgesteld om de Nederlandse schaatsploeg 'aangepast' te laten trainen.

De bedoeling is dat de schaatsers van de kernploegen met behulp van rugwind met hogere snelheid hun bochtentechniek kunnen oefenen. Het experiment wordt gefinancierd door de koepelorganisatie NOC*NSF.

De vooruitgang in de schaatswereld is niet geheel aan de sporters zelf. De laatste jaren is er veel progressie geboekt met het invoeren van de klapschaats, het gebruik van strips en dynamische schaatspakken. Om mede Nederland vooraan te houden steekt NOC*NSF de KNSB nu de hand toe.

Topsportcoördinator van de KNSB, Ab Krook, zegt nog niet te weten of het experiment positief zal uitpakken. Hij wijst vooral op de naderende concurrentie, die een test als deze stimuleert. "Afgelopen jaar zijn we verrast door de Amerikanen, terwijl we eigenlijk vooral bij de Russen een flinke progressie verwachten. Die hebben er binnenkort weer twee overdekte banen bij," aldus Krook. Als het experiment slaagt, dan zullen de schaatsers ook met 'tegenwind' gaan trainen in het voorseizoen.