Tampa wint Stanley Cup

Wouter Kursten (Magneet)
De Tampa Bay Lightning heeft voor de eerste keer in haar twaalfjarig bestaan de Stanley Cup gewonnen door in de beslissende zevende wedstrijd met 2-1 van de Calgary Flames te winnen.

De Oekraïner Ruslan Fedotenko scoorde tweemaal voor Tampa waarvan de tweede met nog vijf minuten te gaan in de tweede periode. Craig Conroy deed met een hard schot van veraf tien minuten voor het eindsignaal nog iets terug.

Tampa aanvoerder Dave Andreychuck was tot deze wedstrijd recordhouder met 1759 gespeelde NHL wedstrijden zonder een Stanley Cup overwinning maar wist er nu eindelijk voor te zorgen dat zijn naam gegraveerd werd op de cup. "Het is fantastisch" zei hij "Het heeft me 29 gekost om dit te bereiken, ik ben verschrikkelijk trots op onze jongens dat we de zevende wedstrijd thuis speelden en omdat ze het hele seizoen zeer hard gewerkt hebben" aldus de aanvoerder.

Brad Richards werd tot meest waardevolle speler benoemd van deze Stanley Cup met 26 goals en de assist bij de eerste goal van de zevende wedstrijd. De Flames waren de pas de tweede club in 33 jaar die met een 3-2 voorsprong alsnog de serie wisten te verliezen.