[upd] Beloki wil weg

Beregd
Joseba Beloki voelt zich niet in zijn sas bij de Franse ploeg La Boulangère. Hij is er onder andere niet over te spreken dat hij zijn medicatie voor astma niet mag nemen van de ploegdokter.

Van kinds af aan neemt Joseba Beloki geneesmiddelen tegen astma die cortisonen bevatten. Hij heeft hiervoor een attest van de UCI en de bond, maar nu weigert de ploeg hem het middel voor te schrijven. "Ik wil een specialist bezoeken en wil dat La Boulangère een dokter meestuurt. Zo kan hij alles superviseren en weet hij hoe de zaken staan", zegt Beloki in een Spaanse krant.

De ploegdokter Pierre-Yves Mathé van La Boulangère heeft er zijn idee over: "Beloki vertoont duidelijk allergische verschijnselen, maar zware astma heeft hij niet. We hebben zeker en vast het beste voor met Beloki, maar de dopingwetgeving laat ons gewoon niet toe om in zulke gevallen al een cortisonenbehandeling voor te schrijven." Desondanks zijn volgens Beloki zijn slechte prestaties in de Bicicleta Vasca vooral te wijten aan zijn ademhalingsproblemen.

Maar ook over de communicatie binnen de ploeg is hij niet tevreden. Zo moesten de renners via de pers te weten komen dat Brioche - la Boulangère volgend jaar stopt met sponsoring. "Ik heb nog een contract voor twee jaar, maar als ze het me toelaten, dan wil ik zeker weg uit deze ploeg. De gang van zaken is hier niet meer normaal."

update
Joseba Beloki heeft een akkoord bereikt met zijn ploegbaas Bernaudeau en mag eind dit jaar de ploeg verlaten. De Spanjaard, die begin dit jaar een miljoenencontract tekende bij La Boulangère, zal nu op zoek moeten gaan naar een nieuw onderkomen als wielrenner.