Eerste bommetje onder Oranje?

Otto (okee6)
Met nog minder dan twee weken te gaan lijkt het eerste conflict in het Oranje kamp te zijn opgedoken. Althans, het zou ook alweer opgelost kunnen zijn. Dick Advocaat heeft aan Clarence Seedorf laten weten dat Rafael van der Vaart zijn keus voor de positie van aanvallende middenvelder is.

Seedorf had de bondscoach te kennen gegeven alleen de plek achter de spits te ambiëren. Advocaat had zijn keus echter al bepaald, Van der Vaart speelt op die plek. Hiermee zou Seedorf enkel de bank nog kunnen vullen. Het is niet bekend of de middenvelder bereid zal blijven wederom naar de rechterkant te trekken. Eerder dit seizoen trok Seedorf in de interland tegen de Verenigde Staten al eens zijn eigen plan in het veld. Toen zou dat volgens Advocaat niet afgesproken werk zijn, maar kreeg de middenvelder het voordeel van de twijfel. Toen verwisselde Seedorf zijn centrale plaats met die van Van der Vaart aan de linkerkant.

Seedorf was gister helder tegen de verzamelde pers over zijn ambitie: "Ik voel me heel sterk en vind dat mijn kwaliteiten op die plek in het elftal het allerbeste tot hun recht komen. Voor mij is het uitgesloten dat ik bij voorbeeld rechts op het middenveld aan het EK begin. Besluit Advocaat anders, dan zit ik op de bank. Simpel toch?"

De bondscoach reageerde in AD Sportwereld vergoeilijkend: "Ik vind het wel moedig en professioneel van hem dat hij mij eerlijk heeft verteld dat hij de schaduwspits van het Nederlands Elftal wil zijn". Advocaat verklaarde ook dat het in geen geval om een weigering van Seedorf gaat om op rechts te spelen: "Seedorf heeft me gezegd 'als u me ergens anders neerzet, dan doe ik dat, alhoewel het niet in het belang van het elftal zou zijn.' Het is dus niet zo dat hij weigert op een andere positie te spelen. Dat zou ik ook niet hebben getolereerd. Dat zou ik hem naar huis hebben gestuurd." Advocaat kiest voor Rafael van der Vaart als schaduwspits: "Hij is de meest doelgerichte speler."

Aanvoerder Phillip Cocu vindt Seedorf's uitlatingen niet in het teambelang: "Vooropgesteld, het is zijn goed recht dat te doen. Maar of het verstandig is? Wanneer je je richt op één plek in het elftal dan beperk je je eigen mogelijkheden. Afgelopen periode heeft hij zich steeds aangepast. Het teambelang stond ook bij hem duidelijk voorop. Ik heb met hem nog geen contact gehad, maar stel dat hij straks zou weigeren rechts op het middenveld te beginnen, of op die positie in te vallen, dan kun je je afvragen of hij wel te handhaven valt. Maar het is aan de bondscoach om dan eventuele maatregelen te nemen".