Garzelli wint laatste bergrit

Maurice (mbn)
Stefano Garzelli heeft de 19e etappe van de Giro gewonnen. In de sprint versloeg hij medevluchter Gilberto Simoni in de laatste bergrit van de Giro d'Italia.

Met Cunego stevig in de leiderstrui werd de etappe snel geopend door mensen die nog wel een etappe wilden winnen. Al na tien kilometer ontsnapte er een een groep van tien renners. Met twee minuten voorsprong begon de groep aan de beklimming van de de Passo del Mortirolo. Daar viel de groep uit elkaar.

Vanuit de achtergrond kwamen Stefano Garzelli en Gilberto Simoni naar de leiders toe. De favorieten van het begin van de Giro zouden een pact hebben gesloten om een laatste poging te wagen Cunego uit het roze te rijden. Opmerkelijk aangezien Simoni een ploeggenoot is van Cunego.

De vluchters uit het begin werden ingehaald door het duo en alleen Valjavec kon aanklampen. Gontsjar deed het achtervolgende werk om zijn derde plek te verdedigen. Cunego hield zich rustig en sloop rustig met de achtervolgende groep mee.

In de laatste beklimming reden Cioni en Cunego weg bij de achtervolgende groep. Cioni moest al het werk opknappen en Cunego bleef stijf in zijn wiel hangen. Hij wist het gat te verkleinen tot 50 seconden, maar dichterbij kwamen ze niet.

Bij de drie koplopers moest Valjavec in de laatste kilometers van de laatste beklimming afhaken. Simoni en Garzelli konden gaan sprinten om de ritzege. Garzelli was oppermachtig in de sprint en wist zijn eerste etappe van deze Giro te pakken.

Etappeuitslag:
1.S.Garzelli (Ita) 121 km in 3u52'16" (gem. 31,515 km/u)
2.G.Simoni (Ita) op 2"
3.T.Valjavec (Svn) 23"
4.D.cioni (Ita) 52"
5.D.Cunego (Ita) z.t.
6.E.Mazzoleni (Ita) 1'23"
7.P.Tonkov (Rus) z.t.
8.S.Gontsjar (Oek)
9. B.Mc Gee (Aus) 1'43"
10.F.Pellizotti (Ita) z.t.

Klassement:
1. Damiano Cunego Ita Saeco in 80u40'26"
2. Sergei Gontsjar Oek De Nardi op 1'31"
3. Gilberto Simoni Ita Saeco 3'07"
4. Jaroslav Popovytsj Oek Landbouwkrediet 3'23"
5. Dario Cioni Ita Fassa Bortolo 4'44"
6. Wladimir Belli Ita Lampre 5'21"
7. Bradley McGee Aus fdjeux.com 5'24"
8. Stefano Garzelli Ita Vini Caldirola 6'45"
9. Juan Manuel Garate Spa Lampre 6'56"
10. Andrea Noé Ita Alessio 6'58"