Vijf kandidaten voor OS 2012

Tim (mitt)
Het Internationaal Olympisch Comité IOC heeft dinsdag in Lausanne vijf kandidaten geselecteerd voor de organisatie van de zomerspelen in 2012. Dat zijn Parijs, Londen, New York, Madrid en Moskou.

De IOC wees ook vier steden af. Dat zijn Istanbul, Leipzig, Havana en Rio de Janeiro. Op 6 juli 2005 wijst het IOC de organisator aan tijdens het congres in Singapore.

De baas van de IOC, Belg Jacques Rogge gaf geen motivatie voor zijn keuzes. "Wij hoeven onze beslissingen niet te verantwoorden", zei Rogge.

Parijs (1900, 1912), Londen (1908,1948) en Moskou (1980) waren al eens gastheer van het grootste sportevenement ter wereld. Parijs lijkt de grote favoriet, aangezien de Franse hoofdstad ook graag de Olympische Spelen van 2008 wou, die tevergeefs naar Peking ging.

Ook Londen is een serieuze kandidaat. "De regering zal er alles aan doen om de Spelen opnieuw naar Groot-Brittannië te halen. Ik ben er zeker van dat we de visie, passie en accommodaties hebben om een geweldig evenement te organiseren." aldus Premier Blair.