Mooi afscheid voor Museeuw

Maurice (mbn)
Johan Museeuw heeft het mooie afscheidscriterium gekregen dat hij verdiende. Met beroemde Belgen, toprenners en 50.000 toeschouwers was het criterium een succes.

Ondanks dat er enkele goede wedstrijden op het programma stonden, waren er toch flink wat toprenners op het criterium afgekomen. Peter Van Petegem, Rik Verbrugghe, Leif Hoste, Erik Dekker, Michael Boogerd, Frank Vandenbroucke en Davide Rebellin gingen allemaal van start in het eerbetoon aan Museeuw. Jean-Marie Pfaff mocht de bel voor de laatste ronde luiden en Helmut Lotti zong een speciaal afscheidslied.

Zoals het hoort won Museeuw zelf zijn eigen criterium. Aan zijn mederenners had hij gevraagd of het net zo kon worden als zijn winst op de Champs-Elysées in 1990. Het werd dus een massaspurt waarin Johan Museeuw Peter van Petegem en Tom Boonen klopte.

Museeuw was zeer gelukkig met hoe het allemaal was verlopen: "De voorbije dagen zag ik dag na dag hoe de horeca hun zaken beschilderden. Het begint stilaan goed door te dringen dat ik de mensen veel moois heb geboden. Bedankt, bedankt, bedankt. Dit na een winst á la Champs-Elysées '90, daar waar het allemaal écht begon. En blijf de wielersport volgen."

Ook Erik Dekker was onder de indruk van het volksfeest: "Om rillingen van te krijgen. Zo'n volksfeest, wat is die man populair."

Hoewel zijn fiets eigenlijk aan de wilgen zou moeten worden gehangen, werd die nog geveild voor het goede doel. De fiets, waar hij het criterium op had gereden, leverde 15.001 euro op voor Koester, de organisatie van het Kinderkankerfonds uit Gent.