Ferrari daagt concurrenten uit

Vincent (Ali Salami)
Het huidige seizoen moet nog niet worden afgeschreven, er kan nog van alles gebeuren. Maar daarvoor moeten de andere teams wel hun best gaan doen, zo vindt technisch directeur van Ferrari, Ross Brawn.

Veel mensen zien na drie races alweer een herhaling van het seizoen 2002, toen Ferrari al in juli het kampioenschap wist binnen te halen. Met veranderde regels wist de FIA de dominantie één seizoen lang te breken, alhoewel Michael Schumacher ook toen wereldkampioen werd. Dit sezoen overheerst Ferrari echter weer. Schumacher staat negen punten boven de nummer twee, Rubens Barrichello, eveneens Ferrari-coureur. De nummer drie, BAR-coureur Jenson Button ligt vijftien punten achter.

Brawn begrijp de situatie goed. "Ik ben in een strijd verwikkeld. Als een technicus probeer ik het beste te bereiken, maar als ik een stap terug doe als enthousiast zie ik dat het beter is om een sterke competitie te hebben," aldus de directeur. "Ik ben het eens met hen die zeggen dat de dominantie van Ferrari niet goed is voor de sport. We hebben een grote schare fans die ons graag ziet winnen. Die mensen zouden het erg jammer vinden als we verloren."

Ferrari is verbaasd door de goede positie. De wagen bleek in betere staat dan verwacht, en ook het weer hielp mee. Op de racedagen was het relatief koel, waardoor Bridgestone betere resultaten leverde dan Michelin, dat het met warm weer weer beter doet. Ferrari blijft echter met beide benen op de grond. "Het is zonde dat mensen het seizoen nu al afschrijven. Wij doen dat niet," aldus Brawn.

De positie van Ferrari is echter ook te wijten aan zijn concurrenten. Die doen niet genoeg om te winnen, omdat ze hun betrouwbaarheid niet willen verliezen. De teams moeten grotere risico's nemen, stelt Brawn. "Andere teams hebben andere prioriteiten. De eerste is om sneller te gaan. Tot je dat bereikt zul je de rest niet verslaan. Onze concurrenten moeten meer risico's nemen om grotere vooruitgang te boeken. Ik zou hetzelfde doen als ik in hun positie verkeerde."