Samenwerking Chelsea en Ajax?

Maurice (mbn)
Eerder werkte PSV al samen met Chelsea aan de transfer van Alex. Nu wil Chelsea ook op dezelfde manier samenwerken met Ajax.

Afgelopen weekend werd in de Engelse kranten gesuggereerd dat Van Gaal in Engeland was om te onderhandelen over een mogelijk trainerschap bij Chelsea. Hij blijkt er echter te zijn geweest om namens Ajax met Chelsea te onderhandelen over een mogelijke samenwerking.

Chelsea zoekt een Europese club waar ze Zuid-Amerikaanse spelers ervaring op kunnen laten opdoen en spelers aan de eisen van de Engelse immigratiedienst kunnen laten voldoen. Zoveel mogelijk wordt daarbij de constructie gebruikt dat Chelsea meebetaalt aan de transfer, waarna ze een optie krijgen op koop tegen een gereduceerd bedrag. Echter ook spelers die Chelsea koopt willen ze soms stallen.

Zo wilde Chelsea in januari al de net gekochte Eduardo Alcides bij Ajax stallen. Bij Ajax oordeelde de trainersstaf dat zij op korte termijn geen jonge rechtsbenige verdediger nodig had.

Ajax' algemeen directeur Arie van Eijden had al voor de komst van Alex naar PSV door dat dergelijke constructies zouden ontstaan: "Ik had je ook kunnen zeggen welke speler het zou betreffen. Alex dus. Het is een logisch verhaal. De minder kapitaalkrachtige Europese clubs moeten creatief blijven zoeken naar mogelijkheden om goede spelers te halen."