[Upd]Huldiging Ajax mogelijk op Leidseplein

Vincent (Ali Salami)
Ajax kan mogelijk toch op het Leidscheplein worden gehuldigd. Loco-burgemeester Mark van der Horst van Amsterdam heeft dit zaterdag gezegd.

De gemeente Amsterdam wil het kampioensfeest laten doorgaan, mits de daders van de ongeregeldheden donderdag na afloop van Ajax 2 - Feyenoord 2, voor woensdag bekend zijn. Het gaat om ongeveer veertig mensen, die zichzelf zouden moeten komen melden, danwel door medesupporters of door Ajax zelf zouden moeten worden aangegeven. De club kan volgende week zondag het kampioenschap binnenhalen.

Algemeen directeur Arie van Eijden van de Amsterdamse club is niet blij met de manier waarop de gemeente het nieuws naar buiten brengt. "Het zou prettig zijn als er eerst met ons zou worden gecommuniceerd, voor dit naar buiten wordt gebracht. Over dit onderwerp is geen overleg geweest tussen de gemeente en Ajax." De club zou de daders niet kennen. "Wij weten niet wie het gedaan heeft. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan," aldus Van der Eijden.

Update 13:50 uur
Ajax heeft enkele namen van de ongeveer 50 betrokken supporters doorgegeven aan de politie. Ajax-voorzitter John Jaakke verklaarde in het programma Buitenhof dat het zou gaan om supporters uit vak 410, die niet tot de zogenaamde 'harde kern' van de Ajax-supporters behoren. Die groep had zich eerder al gedistantieerd van de misdragingen. Ajax wil de bewuste supporters een levenslang stadionverbod geven.