Wereldbeker '74 naar Nederland?

Maurice (mbn)
Een vreemd verhaal en initiatief. Nederland zou de Wereldbeker uit 1974 moeten krijgen, omdat één van de Duitse spelers toendertijd niet speelgerechtigd was.

Volgens Harry Walstra speelde bij het Duitse elftal notabene een Nederlander mee. Rainer Bonhof, die de voorzet gaf voor het beslissende voorzet gaf, is geboren in Emmerich, een plaats dat net in Duitsland ligt. Zijn ouders hadden de Nederlandse nationaliteit en gaven die hun kinderen ook mee. In 1969 debuteert Bonhof voor Jong Duitsland, terwijl hij alleen nog een Nederlands paspoort had. De Duitse voetbalbond, de DFB, zorgt er in 1970 voor dat het hele gezin Bonhof Duitse paspoorten krijgt, zodat Bonhof gewoon voor Duitsland kan spelen.

Harry Walstra is zeer stellig: "En omdat Bonhof als Nederlander geboren is en Oranje in ’74 de finale speelde, moet Franz Beckenbauer (destijds aanvoerder van het Duitse elftal, red.) de wereldbeker persoonlijk naar Amsterdam brengen." Of de wedstrijd moet worden overgespeeld vindt Walstra: "In theorie moet de finale over. Bonhof kan dan met Van Hanegem en Neeskens het Oranje-middenveld vormen. Lukt dat niet, dan moet de uitslag ongeldig verklaard worden. Regels zijn regels."

Wolfgang Niersbach, voormalig woordvoerder van de Duitse voetbalbond DFB, geeft hem gelijk: "Er is een overtreding gemaakt. Bonhof had in München hooguit in Oranje-shirt mogen meedoen."

Walstra wilde in Emmerich, precies 30 jaar later op 7 juli, de wedstrijd laten overspelen. Ludieke actie of niet, het gaat waarschijnlijk niet lukken. De plaatselijke voetbalclub van Emmerich zag het niet zitten, ondanks dat sommige oud-internationals, zoals Johnny Rep en René van de Kerkhof, maar ook George Schwarzenbeck, Jürgen Grabowski, Bernd Hölzenbein en Wolfgang Overath, best wilden meedoen.