TV-tip: Andere Tijden, dood op het circuit

Maurice (mbn)
Morgen, dinsdag 2 maart, vijf voor negen, Nederland 3, wordt in het programma Andere Tijden aandacht besteedt aan het fatale ongeluk van de jonge Britse coureur Roger Williamson op het circuit van Zandvoort in 1973.

Na een jaar afwezigheid was Zandvoort in 1973 weer terug in de Formule 1. Men dacht met een aantal aanpassingen 'het veiligste circuit ter wereld' te hebben gebouwd. Tijdens de Grand Prix bleek het anders te zijn.

Na acht ronden crashte de Engelse coureur Roger Williamson (25). Zijn wagen sloeg over de kop, vloog in brand en het duurde meer dan tien minuten voordat het vuur onder controle was. Dit was zowel op de televisie als voor de toeschouwers live te zien. Collega-coureur David Purley probeerde hem met gevaar voor eigen leven uit het vuur te trekken en met een weggegriste brandblusser probeerde hij het vuur te blussen. Het bleek te laat en de brand bleek Williamson fataal te zijn geworden.

Van vele kanten wordt de schuld bij de organisatie van de Grand Prix in Zandvoort gelegd. In Andere Tijden tracht men een goed beeld te geven door interviews met verschillende betrokkenen, zoals oud-wedstrijdleider Ben Huisman en baancommissaris Herman Brammer. Voor zowel mensen die destijds de beelden hebben gezien of er zelfs bij waren, als voor mensen die de beelden nooit gezien hebben, is dit waarschijnlijk een erg interessante en zeer indrukwekkende documentaire.