Suzuka: Sato vervangt Villeneuve

Benjamin (Dagobert)
Het is over, over en uit voor Jacques Villeneuve.

TomK, ahbo en F@lconę wisten ons vandaag het volgende te melden:

Nadat BAR bekend maakte dat Takuma Sato volgend jaar in plaats van Jaques Villeneuve zal rijden, heeft de Canadees nu besloten niet te zullen racen op Suzuka. Eerder werden geruchten dat dit zou gebeuren nog ontkend.

Volgens zijn manager Craig Pollock is Villeneuve zodanig teleurgesteld door de beslissing van zijn team dat hij zich komend weekend niet met hart en ziel voor de race zou kunnen inzetten. Daarom heeft hij gevraagd of hij er van zou mogen afzien. Het team stemde hier mee in. "We zijn David Richards en het team dankbaar dat ze hem vroegtijdig van zijn contract hebben willen verlossen," aldus Pollock.

Takuma Sato is erg blij dat hij nu de kans krijgt om zijn debuut voor BAR te maken op zijn thuiscircuit. Hij verwacht een 'dolle boel', maar denkt dat hij zeker een goede prestatie kan leveren.

"Het einde van ons seizoen is erg dramatisch geweest," aldus BAR-baas David Richards, "Ik verwachtte dit zeker niet, maar men moet een rijders beslissing respecteren als hij aangeeft niet het uiterste kan geven in deze omstandigheden."

Villeneuve was sinds 1996 actief in de Formule 1. Hij begon destijds bij Williams Renault waarmee hij al in zijn tweede jaar het wereldkampioenschap wist te winnen. In 1998 bleef Villeneuve bij Williams, maar nadat dat team het financieel moeilijk kreeg door het vertrek van Renault, ging de Canadees bij BAR rijden. Het team, dat sinds 1999 aan de Formule 1 mee doet, is medeopgericht door Craig Pollock en werd zo goed als op maat gemaakt voor Jaques.

In het begin jaar ging het niet goed met BAR, maar na de komst van de Honda-motoren wist Jaques met toenmalig teamgenoot Ricardo Zonta een goede prestatie neer te zetten. Op de GP van Melbourne in 2000 eindigde ze als vierde en zesde. Het team werd dat jaar vijfde in het constructeurskampioenschap en Villeneuve wist beslag te leggen op de zevende plek. Hij tekende hier op volgend een nieuw driejarig contract.

Het derde seizoen ging het echter weer bergafwaarts. Zowel Villeneuve als Panis noemden de BAR003 'onberijdbaar'. In dat jaar haalde Jaques echter wel de eerste twee podiums binnen voor BAR. Hij werd derde in zowel Duitsland als Spanje. Ook in 2002 wist Villeneuve nooit echt veel indruk te wekken en werd hij met zijn team uiteindelijk achtste. Afgelopen seizoen was het nog steeds niet waar Jaques op hoopte, het team kampte met regelmatige motorpech. (Bron: JV-World)