Cruijff bekritiseerd Advocaat

Benjamin (Dagobert)
De beste stuurlui staan aan wal, dat blijkt vandaag wel weer. Johan Cruijff is niet te spreken over de beslissing van Dick Advocaat om de Oranje-spelers van Barcelona te verbieden om mee te spelen in de competitiewedstrijd tegen Sevilla en is niet verbaasd over de slechte prestaties van Oranje.

Cruijff noemt de beslissing "oncollegiaal" en vindt het "niet slim" van Advocaat. "Die gasten zullen nu best met de pest in hun lijf naar Nederland zijn gekomen," aldus de oud-oranje speler. "En wat maakt het nou uit of een speler zich dinsdagavond of woensdagmorgen moet melden? Daar gaat iemand echt niet beter van voetballen. Heel raar vind ik het." "Advocaat had niet alle vijf spelers toestemming hoeven geven, maar had wel kunnen zeggen: Rijkaard, pik er maar twee uit, dan kan jij nog een behoorlijk elftal opstellen."

Cruiff zal vanavond niet naar Rotterdam afreizen, maar de wedstrijd thuis op de TV volgen. Hij vindt dat hij er niet persé bij hoeft te zijn en dat hij het van achter de TV ook heel goed kan zien. Cruijff is overigens niet verbaasd over het kwakkelende Oranje van tegenwoordig. "Wim Jansen en ik hebben tien jaar geleden al gewaarschuwd dat het de verkeerde kant op ging met onze jeugdopleiding. En kijk nu eens: een club als Ajax heeft nog maar zes Nederlanders in de selectie."

"Persoonlijk vind ik Oranje heel on-Nederlands spelen. Daarom vind ik het ook niet vreemd dat het rendement al tijden niet hoog is. Hoe ik ze zou laten spelen? Dat is te veel om even op te noemen. Nee, het heeft niet alleen met vleugelspelers te maken, maar met verscheidene posities op het veld." Over het eventueel niet halen van het EK heeft Cruijff ook nog een duidelijk statement: "Dat zou héél slecht zijn voor het Nederlandse voetbal."