KNVB: opstootje altijd geel

Otto (okee6)
Het zal de tv-kijker en/of supporter niet zijn ontgaan. De scheidsrechters hebben dit seizoen de order gekregen om bij ieder opstootje de gele kaart te tonen aan de actoren. De maatregel moet dergelijke praktijken gaan uitbannen.

Scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg lichtte zaterdag de verscherping van de regels uit. "We hebben vorig seizoen nogal wat van die opstootjes tussen duwende en trekkende spelers gehad en daar werd niet altijd voldoende tegen opgetreden. Vandaar dat we onderling de afspraak hebben gemaakt dat de aanstichters, en meestal zijn dat er minimaal twee, op de bon gaan. Dergelijk gedrag hoort niet op een voetbalveld thuis en is ook een slecht voorbeeld voor het jeugd- en amateurvoetbal."

Dit weekend waren prompt een paar voorbeelden op de velden te zien. Bij Feyenoord-NEC gingen zo Kuijt en Demouge op de bon. Bij FC Groningen-NAC Breda waren Smit en Engelaar de klos.

De scheidsrechters zullen dit seizoen verder verscherpt letten op schwalbes en afstand houden bij de vrije trap. De grensrechters zijn op hun beurt verzocht terughoudend te vlaggen bij mogelijk buitenspel.