Circuit Hockenheim

Arjan (Light)
Volgende week doet het Formule 1 circus het circuit Hockenheim aan. De plaats Hockenheim, waar het circuit bij ligt, heeft 19.000 inwoners en ligt in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland.

Al op 29 mei 1932 werd er bij Hockenheim geraced door motoren, toen nog op een onverharde baan. Het circuit werd in 1938 behoorlijk verbouwd. In het begin was de baan min of meer driehoekig. De nieuwe baan was meer ovaal, en een groot deel is tot 2001 weinig veranderd. De Ostkurve stamt ook uit deze tijd.

Na WO II was het de vraag of er in afzienbare tijd weer races gehouden konden worden. De baan was beschadigd, en ook de Duitse motorsport was zwaar aangeslagen. Toch bleek het mogelijk de baan in twee jaar tijd te herstellen, in mei 1947 werd er alweer gereden.

In 1957 werd voor het eerst de Grand Prix van Duitsland voor motoren op de Hockenheimring verreden. Enkele jaren later, in het voorjaar van 1964, werd begonnen met de bouw van het Motodrom, dit deel werd op 22 mei 1966 geopend.

De eerste Formule 1 Grand Prix in Hockenheim was in 1970, daarna was de Nürburgring weer de locatie voor de Duitse Grand Prix. In 1976 maakte Niki Lauda een zwaar ongeval mee op de Nordschleife, het jaar daarop kwam de Formule 1 weer naar Hockenheim. Sindsdien is de Grand Prix van Duitsland altijd op het Zuidduitse circuit geweest, behalve in 1985. Toen werd de Grand Prix van Duitsland gehouden op de Nürburgring, ter ere van de opening van het nieuwe circuit daar.

De eerste Duitser die een Formule 1 race in Hockenheim wist te winnen was Michael Schumacher. Hij deed dat op 30 juli 1995.

In januari 2002 werd begonnen met een grote verbouwing van het circuit. De FIA vond de verbouwing nodig, om te baan in te korten en toegankelijker te maken voor het publiek. Het oude circuit was 6.8 km lang, een groot deel van het circuit was in het bos en niet toegankelijk voor publiek. Ook waren er meer inhaalpunten nodig. De vernieuwde baan heeft 17 bochten en is 4574 meter lang. Er zullen 67 ronden gereden worden.

Vorig jaar pakte Michael Schumacher de pole position met 1:14.389 voor Ralf Schumacher, Rubens Barrichello en Juan Pablo Montoya. In de einduitslag was ook Michael Schumacher ook de snelste, voor Montoya, broer Ralf en Barrichello.
Ook de snelste ronde staat op naam van Michael Schumacher, met 1:16.452.