Silverstone: Feiten en cijfers

Arjan (Light)
Het Formule 1 circus doet komend weekend Silverstone aan. Dit is dan de elfde race van het seizoen 2003.

Het circuit in Silverstone is sinds de eerste Grand Prix in 1950 meerdere keren verbouwd en wordt dit jaar voor de 37e keer aangedaan. Er zijn ook 17 Engelse Grand Prix' geweest die op andere circuits gehouden werden. Zo zijn er twaalf races in Aintree en is Brands Hatch vijf keer bezocht. De Europese Grand Prix is ook drie keer in Engeland geweest, in 1983 en 1985 in Brands Hatch en in 1993 in Donington Park.

In de afgelopen jaren is de omgeving van het circuit ingrijpend veranderd. Vooral de Grand Prix in 2000 is hierbij belangrijk geweest, deze heeft ervoor gezorgd dat de toegangswegen en de parkeerplaatsen onder de loep genomen werden. In 2000 werd de race namelijk in april gehouden, in plaats van het gebruikelijke juli. Er viel toen erg veel regen en de condities van de onverharde parkeerplaatsen was dermate slecht dat de toeschouwers op zaterdag opgeroepen werden thuis te blijven.

De baan is nu 5141 meter lang. Er worden 60 ronden gereden, wat zorgt voor een raceafstand van 308,355 km. De snelste ronde (1m23.083) is sinds vorig jaar in handen van Rubens Barrichello.

Vorig jaar wist Juan Pablo Montoya de pole positie te pakken. Wisselende weersomstandigheden zorgden voor een spannende race die uiteidelijk door Michael schumacher gewonnen werd. Hij bleef Barrichello en Montoya voor.