Coulthard geeft oude fout toe

Arjan (Light)
David Coulthard heeft na de 'braketest' van Fernando Alonso toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de botsing tijdens de Grand Prix van België in 1998. Hierbij reed Michael Schumacher achterop de wagen van Coulthard.

De Schot vermoedt dat zulke acties wel eens fout kunnen aflopen. "Er gebeurt nog een keer een fataal ongeluk in de autosport," aldus Coulthard. Hij wijst erop dat marshal Graham Beveridge geraakt werd door een wiel van de wagen van Jacques Villeneuve en dat niet overleefde. "Laten we hopen dat het nog lang op zich laat wachten en misschien wel nooit gebeurt, maar het is een gevaarlijke onderneming. Deze dingen kun je niet onder het tapijt vegen," verkondigt Coulthard.

"Ik hoop nooit mee te hoeven maken en dat een ander nooit hoeft mee te maken dat hij in de lucht wordt gelanceerd. Maar het is een feit dat het in de afgelopen twee jaar vaak is gebeurd voordat Jacques Villeneuve over de achterkant van Ralf Schumacher vloog en er helaas een marshal overleed. Toen vloog Ralf over de achterkant van Rubens Barrichello en er raakte niemand gewond. Het scheelde weinig of ik had ook zoiets meegemaakt."

De onverwachte remactie van Alonso liet Coulthard behoorlijk schrikken. Hij snapt nu de reactie van Michael Schumacher nadat de Duitser op Spa-Francorchamps op de wagen van Coulthard botste. Schumacher was op dat moment leider in de race en verloor door het uitvallen de kans om kampioen te worden.
Eenmaal terug in de pits moest hij in bedwang worden gehouden toen hij op Coulthard afkwam.

"Ik ga het Alonso niet moeilijk maken, maar het doet me wel denken aan de reactie van Michael Schumacher nadat hij in 1998 op Spa achterop mij was gereden. Hij zei dat ik hem een 'braketest' had gegeven en dat ik had geprobeerd hem te vermoorden," aldus Coulthard.

"De stewards kijken naar de data en ik had niet geremd, dus het werd onder het tapijt geveegd. De realiteit is, dat ik inhield om hem te laten passeren, maar ik deed het in zware 'spray' op de racelijn. Dat zou je nooit moeten doen. Dat zou ik nu nooit meer doen. In 1998 had ik nog niet de ervaring en kennis die ik nu heb. En er was nog nooit iemand achterop mij gereden."

"Al die andere gasten deden hetzelfde, maar het risico bestond dat het een groot ongeluk had kunnen worden voor Michael en Nurburgring had een heel gevaarlijk ongeluk kunnen worden voor mij. Uiteindelijk, acht of tien jaar na nu, zal er een nieuwe jongen in Formule 1 komen en overkomt het Fernando en dan zal hij er iets anders over denken."

"Al die jonge talenten hebben niet voldoende ervaring opgedaan in de lagere Formules en dus maken ze die fouten in Formule 1," denkt Coulthard. Hij moet ook constateren dat hij het niet kan winnen van zijn teamgenoot Kimi Räikkönen die slechts 23 races in de Formule Renault reed voordat hij in de Formule 1 kwam.