Schumacher binnenkort met pensioen?

Arjan (Light)
Ferrari412T2, Spookstah en HPoi wisten ons het volgende te melden:

Het komt de laatste jaren meer en meer voor dat Michael Schumacher gevraagd wordt wanneer hij met pensioen gaat. De 34-jarige Duitser is inmiddels met zijn dertiende seizoen bezig.

Ondanks zijn succes zijn er geen aanwijzingen dat hij snelheid of motivatie zou verliezen. Hij lijkt nu zelfs sneller te zijn dan ooit tevoren. Ook wil hij nog steeds graag winnen en toonde zich na de afgelopen race ontevreden over de Bridgestone banden.

Ook lijkt hij nog altijd veel plezier te hebben in het racen en is hij veel aan het testen. In het verleden was er veel meer reden om vroeg met pensioen te gaan. Veiligheid was een belangrijke reden. Hoewel dat nog steeds belangrijk is was het vroeger een grotere reden.

Zolang er nog gewonnen wordt is er weinig reden om te stoppen. Michael Schumacher wordt bij iedere race vooraf als kanshebber voor de overwinning genoemd. Bij zoveel overwinningen is het altijd de vraag hoe lang dat door kan gaan. Een mogelijk vertrek van Schumacher kan ook verdere gevolgen hebben voor Ferrari. Na volgend seizoen is Rory Byrne 60. Jean Todt is dan 58 en Ross Brown 50. Uiteraard zijn er ook jongere medewerkers bij Ferrari.

Er moet echter voorzichtig worden omgesprongen met uitspraken over een mogelijk pensioen van Michael Schumacher. Het kan een onderdeel zijn van onderhandelingen, maar het is ook mogelijk dat Schumacher langzamerhand genoeg begint te krijgen van de constante stress. Natuurlijk is ook het record van vijf kampioenschappen interessant. Schumacher staat nu gelijk met Juan Manuel Fangio maar wil dat record ook wel alleen in handen krijgen.

Er zullen geen besluiten vallen voor september aldus Willy Weber, de manager van Schumacher. Tegen die tijd wordt ook duidelijk of hij zijn zesde titel te pakken heeft. Maar zelfs met die titel is het goed mogelijk dat Schumacher blijft racen. Als hij eenmaal gestopt is zal het heel lastig zijn ooit weer in de Formule 1 te komen. En hoewel altijd gezegd wordt dat je op het hoogtepunt moet stoppen is het waarschijnlijk dat Schumacher dit niet wil en eerst een paar mindere jaren moet hebben om te beseffen dat het genoeg is geweest.