Nieuwe regels van de FIA omtrent het afdekken

Benjamin (Dagobert)
De FIA maakte vandaag de regels omtrend het afschermen van de bolides bekend.

Er werd veel gesproken over teams die vorig jaar hun pitstraat afschermde om de concurrentie buiten te houden. Hier zal dit jaar verandering in komen.

Het plaatsen van afdekschermen voor de garage is dit seizoen verboden. verder is het afdekken of anderwijs verbergen van onderdelen van de auto verboden. zowel in de garage als in de pitstraat en op het grid. Het is alleen toegestaan als de FIA er van overtuigd is dat dit nodig is voor technische redenen, inclusief het beschermen tegen brand.

De FIA meldt voor de duidelijkheid dat het bedekken van motoren, versnellingsbakken en radiatoren tijdens het wisselen en verplaatsen ook verboden is. Verder is het afdekken van vleugels die niet gebruikt worden verboden. Ook aan de wat ingenieuzere teams heeft de FIA gedacht. Zo meldden zij dat het gebruik van reserve bodemplaten, tankinstallaties en gereedsschapskarretjes voor het afdekken van de auto verboden is.

Beschadigde auto's of onderdelen daarvan mogen wel afgedekt worden. Verder is het toegestaan een transparant gereedschapshoudertje van niet meer dan 5 cm diep te plaatsen op de achtervleugel. Verder is het gebruik van verwarmende of warmhoudende dekens voor de motor en de versnellingsbak op het grid toegestaan. Ook een beschermende hoes voor de achtervleugel mag gebruikt worden tijdens het starten. Tijdens een regenbui is verder het gebruik van een regenhoes voor de auto niet verboden in de pitstraat en op het grid.

Gezien het detail waarin de FIA deze regels heeft op gesteld, lijkt het erop dat ze er ook werkelijk op zullen gaan letten. Of naar aanleiding van overtredeingen van de deze regel straffen zullen worden uitgedeeld zal nog moeten blijk.

Journalisten zijn erg blij met deze regel omdat het hen vorig jaar vrijwel onmogelijk werd gemaakt om te vertellen wat er zoal gebeurde in de verschillende garages.