[Vooruitblik] Arsenal - Ajax

Benjamin (Dagobert)
Dinsdag is het weer Champions League-avond. Ajax staat op dit moment tweede in pool B. Ze nemen het morgen in Londen op tegen de nummer 1, Arsenal.

Arsenal - Ajax
Dinsdag 18 febrauri 2003

Ajax neemt het morgen op tegen Arsenal, de nummer 1 van de pool. De wedstrijd start om 20:45.

ClubGP
Arsenal24
Ajax24
Valencia22
Roma20

Ajax' eerste wedstrijd in deze ronde werd een gelijkspel in en tegen Valencia (1-1). De tweede werd met 2-1 van Roma in eigen huis gewonnen. Arsenal speelde thuis gelijk tegen Valencia (0-0) en ze wonnen de uitwedstrijd van Roma (3-1).

De laatste competitiewedstrijd van Ajax was tegen FC Groningen. De Amsterdammers behaalden in eigen huis een magere 2-1 overwinning op de Groningers. De doelpunten kwamen van de voet van Van der Meyde en Ibrahimovic.

Arsenal deed het beduidend beter in hun laatste wedstrijd. Zij wonnen in de kwartfinale van de FA met 2-0 van Manchester United. In Old Traffort zorgden Edu en Wiltord voor de doelpunten. Bergkamp, Henry en Gilberto speelden niet mee omdat zij gespaard werden voor het Champions League duel tegen Ajax.

Koeman, de jongste coach in de Champions League, beschouwt Arsenal alseen van de favorieten voor de eindtitel. Hij noemt de balans tussen Engelse en buitenlandse spelers die ze hebben de beste mogelijke stijl.

Ajax zal het in deze ontmoeting moeten stellen zonder Litmanen, Mido en Wamberto moeten stellen. Beide spelers zijn niet fit genoeg om mee te trainen. Ook Maarten Stekelenburg, David Mendes da Silva en Victor Sikora zullen er niet bij zijn. Zij trainen op hun eigen tempo verder in Amsterdam. John O'Brien en Rafael van der Vaart zijn wel meegereids naar Engeland, maar zullen alleen meetrainen en de sfeer proeven. Zij zullen niet aan spelen toe komen.

Bij Arsenal is er weinig last van blessures. Fredrik Ljungberg, die geblesseerd was, zal waarschijnlijk weer terug keren binnen de selectie. Verder zijn ex-Ajaxieden Bergkamp en Kanu in staat om te spelen tegen hun oude club.

Koeman liet nog niks los over de opstelling en de speelwijze. Koeman wilde wel kwijt dat Ajax een fysiek sterke tegenstander treft en dus het duel niet zoveel zullen opzoeken. Verder merkte hij op dat ze het beter zullen gaan doen dan tegen FC Groningen. Verder ziet hij de verdediging van de Londense club als hun zwakste punt.

Op de laatste perconference bestreed Arsenal-coach Wegner de opmerking van Koeman dat Arsenal uit sterker zou zijn dan thuis. Dennis Bergkamp ontkende nogmaals dat hij niet terug wil keren bij Ajax, misschien dat hij nog jaar verder gaat bij Arsenal, maar een nieuwe club zit er niet in voor de inmiddels 33-jarige aanvaller.

Het duel zal onder leiding staan van de Portugees Lucílio Baptista. Onder leiding van de 37 jarige Portugees won nog nimmer een Nederlandse club. In 1999 speelde Willem II tegen Spartak Moskou gelijk, in 2000 verloor Heerenveen van Olympique Lyon, in 2001 verloor Feyenoord van Bayern Munchen en vorig jaar speelde PSV gelijk tegen Borussia Dortmund. Ajax is de scheidsrechter nog niet eerder tegengekomen.

Bronnen: UEFA, Ajax & Fok!