[Vooruitblik]Valencia - Ajax

Benjamin (Dagobert)
Woensdag is het weer Champions League-avond. Ooit waren er drie Nederlandse ploegen. Nu is alleen Ajax nog over.

Valencia - Ajax
Woensdag 27 november 2002

Het is de eerste groepswedstrijd van de tweede ronde. Alle teams staan dus gelijk. Ajax is in Groep B ingedeeld met Valencia, AS Roma en Arsenal.

Valencia was de groepswinnaar van groep B in de eerste ronde. Ze staken met kop en schouders boven de rest uit. Valencia behaalde 16 punten, FC Basel werd tweede met 9. Liverpool kwam met 8 punten op de derplek uit, goed voor UEFA cup voetbal, en Spartak Moskou stond troosteloos onderaan met 0 punten.

Ajax presteerde iets minder in de eerste ronde. Zij vonden wat meer tegenstand in hun groepegnoten. Achter Inter Milaan (11 punten) werd Ajax met 8 punten tweede in groep D. Ook met 8 punten, maar met een slechter doelsaldo was Olympique Lyon. Zij werden derde en gaan dus door in de UEFA cup. De Noorse Rosenborg BK werd met 4 punten de nummer 4.

Ajax had een goede oefening voor deze wedstrijd. Ze speelden uit tegen Heereveen. Daar waar ze vorig jaar met 5-1 de pan in werden gehakt, kwamen ze nu met een 3-0 overwinning thuis.

Valencia deed het beduidend slechter. De verliezend finalist van zowel de CL in 2000 als in 2001 verloor met 0-1 van Osasuna. De huidige nummer 3 uit de Spaanse competitie was niet sterk genoeg om te winnen van de huidige nummer 18. Dit was pas de tweede overwinning van de ploeg uit Pamplona.
Valencia verloor niet alleen deze wedstrijd, maar ook middenvelder Pablo Aimar. De Argentijnse middenvelder liep een spierblssure op die hem minstens 3 weken aan de kant zal houden. Ook middenvelder Rufete zal waarschijnlijk niet meespelen met de huidige Spaaanse kampioen. Hij heeft nog te veel last van een scheurtje in zijn kuitspier. Ook hij zal zo'n drie weken nodig hebben om te herstellen.

Bij Ajax zal Jelle van Damme waarschijnlijk niet meespelen. De 19- jarige Belg heeft zijn linker grote teen gebroken in de wedstrijd Belgie onder 21 tegen Schotland. De Belgen wonnen met 2-0.

De wedstrijd zal tegelijk met de andere wedstrijd in Groep B: Arsenal tegen AS Roma plaatsvinden. Beide wedstrijden beginnen om 20:45.

Informatie afkomstig van: Voetbal.nl, UEFA website & Ajax-homepage