[Uitslag] VS - Portugal

Redactie FOK!frontpage
Gigantische schok in groep D vandaag. Het team van de Verenigde Staten versloeg Portugal met 3-2. Al in de 36e minuut keek Portugal tegen een haast onoverbrugbare 3-0 achterstand aan. Het waren allen goals door slordig en nonchalant verdedigen aan Portugese zijde. De 1-0, na 4 minuten spelen, kwam op naam van Ajacied John O'Brien. Vitor Baia en een verdediger bij de tweede paal stonden elkaar in de weg en O'Brien kon de bal van dichtbij snoeihard in het net werken. De 2-0 kwam na tot twee maal toe slecht wegwerken in de Portugese verdediging. Uiteindelijk belande de bal bij een Amerikaan die een voorzet voor het doel gaf. Jorge Costa veranderde de bal van richting, waardoor hij zijn eigen doelman passeerde. De 3-0 kwam tot stand uit een prachtige voorzet waar uit Brian McBride vrij kon inkoppen. Vlak voor rust pikte Portugal dan toch één doelpunt mee. Vanuit een corner caramboleerde de bal twee keer in een gunstige manier voor Portugal. Beto kreeg er als laatste zijn voet tegen: 3-1.

In de tweede helft voerde Portugal de druk hoog op, maar ze konden het de Amerikanen niet al te lastig maken. Toch kwam de 3-2 voor Portugal in de 71e minuut. De 34-jarige WK-debutant Jeff Agoos schoot de bal ongelukkig in eigen doel op een Portugese voorzet. Doordat hij de bal met z'n schenen raakte gaf hij er een verkeerde richting aan. Portugal had nog enige kansen op de gelijkmaker, maar het mocht niet zo zijn.

De VS doen wat Nederland in de kwalificaties tot tweemaal toe niet lukte: Portugal verslaan. En zorgden voor de grootste verassing in het WK tot nu toe, groter zelfs dan de 1-0 winst van Senegal op Frankrijk, en misschien wel de grootste schok in de Noord-Amerikaanse voetbalhistorie. Tot ieders verbazing zal Zuid Korea - USA nu de topwedstrijd worden in Groep D. Beiden hebben 3 punten, tegen de 0 punten van Polen en Portugal.

Portugal: Vitor Baia, Jorge Costa, Fernando Couto (capt), Luis Figo, Joao Pinto, Pauleta, Rui Costa, Sergio Conceicao, Petit, Beto, Rui Jorge.

USA: Brad Friedel, Frankie Hejduk, Pablo Mastroeni, John O'Brien, Earnie Stewart (capt), Jeff Agoos, DaMarcus Beasley, Brian McBride, Landon Donovan, Anthony Sannah, Eddie Pope.

Scheidsrechter: Byron Moreno (Ecu).