Hakan Ünsal honderdste rood op WK

Redactie FOK!frontpage
De rode kaart die Turks international Hakan Ünsal maandag incasseerde in het duel met Brazilië, komt in de recordboeken. De verdediger van de Blackburn Rovers is de honderdste speler die op de eindronde van een WK uit het veld wordt gestuurd.

Hakan Ünsal werd in de slotfase beboet voor het wegtrappen van de bal, incasseerde daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en kon vroegtijdig vertrekken. Eerder in de wedstrijd met de Brazilianen had Alpay al een rode kaart gekregen voor het neerhalen van Luizão.

Al sinds het eerste WK, dat in '34 in Uruguay gehouden werd, hebben scheidsrechters de mogelijkheid om spelers wegens wangedrag uit het veld te sturen. De wereldvoetbalbond FIFA besloot echter pas in de aanloop naar het WK'70 in Mexico tot de invoering van gele en rode kaarten.

De eerste speler die tijdens een WK van het veld gestuurd werd, was de Uruguayaanse aanvoerder Mario de la Casas in het duel tegen Roemenië in 1930. De eerste speler die het veld moest verlaten met een rode kaart, was de Chileen Carlos Caszely op 14 juni 1974. Hij werd bestraft voor het trappen van de West-Duitse international Berti Vogts.

In de historie van het WK werden spelers van Brazilië en Argentinië het vaakst weggestuurd: beiden acht keer. Daarachter volgen Uruguay en Kameroen met elk zes uitsluitingen, West-Duitsland en Hongarije ieder vijf.

Kameroens international Rigobert Song is tot nu toe de enige speler die twee rode kaarten kreeg. De verdediger werd zowel tijdens het WK'94 in de Verenigde Staten als tijdens het WK'98 in Frankrijk van het veld gestuurd.

De minste rode kaarten werden gegeven in Brazilië in '50 en in Mexico in '70 namelijk geen De meeste rode kaarten kwamen op t vorige WK in Frankrijk '98 voorbij wel 22! respectievelijk 2e en 3de zijn Italië '90 met 16 en USA '94 met 15 uisluitingen. Dit WK staat de teller nu op 3 maar er zullen nog velen volgen