"September was een goede maand voor de gamesindustrie"

Morthill

Heel verrassend is het natuurlijk niet, maar het blijft fijn om te weten dat de gamesindustrie in september weer een flinke groei doormaakte na wat toch een slecht eerste halfjaar mag heten. Door de prijsverlagingen van de consoles en goed lopende games als Halo 3: ODST en Wii Sports Resort zou de groei weer terug zijn in de dubbele cijers. Dat zeggen althans twee analisten waaronder de inmiddels legendarische Michael Pachter.

Helaas zijn de officiële cijfers nog onbekend, maar de voorspellingen van beide heren zijn leuk om eens langs elkaar te leggen. Zo voorspelt Pachter dat de Wii met een daling van 43% ten opzichte van 2008 390.000 keer over de toonbank ging. Jesse Divnich was zelfs nog sceptischer over Nintendos console met 375.000 stuks. Beide zijn het er over eens dat Sony de grote winnaar was, Pachter zet in op 410.000 verkochte PS3s en Divnich is iets voorzichtiger met 400.000. De Xbox 360 was volgens beiden ook de verliezer van de maand, hier was Pachter met 350.000 de meest sceptische en Divnich met 370.000 nog wat optimistischer.

Naast de hardwarelijst heeft Divnich ook maar gelijk een voorspelling gedaan voor de games. Hij verwacht dat Halo 3: ODST met 1,8 miljoen verkochte exemplaren de grote winnaar gaat zijn in september en dat de lijst deels compleet gemaakt wordt door The Beatles: Rock Band, Wii Sports Resort, Batman: Arkham Asylum, Marvel Ultimate Alliance 2, Madden NFL 10 en Guitar Hero 5.

De daadwerkelijke cijfers zullen aanstaande donderdag door de NPD bekend gemaakt worden en dan zullen we zien welke van deze twee analisten de beste voorspellingen heeft gedaan.