RSF: persvrijheid in Italië onder druk

Redactie

Premier Silvio Berlusconi van Italië maakt kans binnenkort de titel 'roofdier van de persvrijheid' te krijgen. Dit maakte de internationale organisatie voor persvrijheid Reporters zonder Grenzen (RSF) vandaag bekend op een persconferentie in Rome.

"Wij zullen binnenkort een nieuwe versie publiceren van onze wereldwijde ranglijst van de persvrijheid, en Italië heeft alle kansen op de laagste plaats te komen van alle EU-landen", aldus Jean-François Julliard, de secretaris-generaal van RSF.

De zakenman Berlusconi is eigenaar van de belangrijkste commerciële tv-stations. Premier Berlusconi heeft invloed op de publieke omroep. Daarnaast probeert de regeringsleider sinds enkele weken ook de onafhankelijke kranten de mond te snoeren met rechtszaken.

Van la Repubblica, die berichtte over Berlusconi's omgang met escortdames, eist hij 1 miljoen euro. De voormalige communistische partijkrant l'Unità, die berichtte over Berlusconi's corruptieaffaires, dreigt failliet te gaan door een schadeclaim van 3 miljoen euro.