'Borstkanker staat zeer in de belangstelling'

Redactie

Organisaties die de belangen behartigen van borstkankerpatiënten hebben bepaald niet te klagen over gebrek aan belangstelling. Directeur Sandra Kloezen van de BorstkankerVereniging Nederland zegt het met enige gêne:

"Je zou bijna zeggen dat het scheef is. Andere organisaties hebben veel meer moeite om subsidies te verwerven en aandacht te krijgen. Maar je moet maar denken dat die andere organisaties indirect ook meeprofiteren van ons werk."

De BorstkankerVereniging Nederland (met 7500 leden) is een van de oudste patiëntenorganisaties van het land. Ook is het een van de grootste. De organisatie viert zaterdag het dertigjarig bestaan. Daarbij zijn ook prinses Máxima en minister Ab Klink van Volksgezondheid aanwezig.

Bij die gelegenheid presenteert de organisatie een zogenoemde patiëntenmonitor. Het is een instrument dat de tevredenheid van de klant over de geleverde behandeling meet.

Volgens Kloezen is de monitor een belangrijk middel voor nieuwe patiënten om samen met hun huisarts te bepalen in welk ziekenhuis ze zich willen laten behandelen. "Wij hebben de mogelijkheid gehad om dit instrument uit te werken. Maar ook patiënten met andere soorten kanker kunnen de monitor gebruiken. Zij hebben er dus ook profijt van."