Burgemeester verkleed als agent vlucht

bennootje
Ilse Uyttersprot, burgemeester in Aalst, verkleedde zich van de week als agente om een confrontatie met boze spuitgasten te ontlopen. Verkleden als agent dat mag niet; zelfs niet in België.
De plaatselijke brandweer voert al sinds dinsdag actie. Men is het niet eens met een aantal hervormingen. Zo wordt de ploegendienst veranderd en het premiestelsel zal worden vervangen door een forfaitair bedrag. Om hun ongenoegen kracht bij te zetten, spoten de spuitgasten van de week een groot schuimtapijt bij de ingang van het stadhuis, waar de gemeenteraad bijeen was in vergadering.

Na afloop van deze meeting passeerden alle raadsleden de brandweer, op burgemeester Uyttersprot na. Zij verdween via een zij-uitgang, verkleed als agente.
"Jammer genoeg was ik mijn regenjas en laarzen in het stadhuis vergeten", legt ze uit. "Omdat ik zeker was dat de brandweer me nat zou spuiten, stelde mijn korpschef voor dat ik een politiejas zou aantrekken. Dat was de enige waterdichte jas die we hadden."

De regionale zender TV-Oost stond haar echter bij een zijdeur op te wachten. Op de beelden is te zien hoe Uyttersprot met de jas, politiebroek en met een pet op haar hoofd naar een klaarstaande wagen rent.
Ze geeft toe dat het een nogal grondige gedaanteverwisseling was om alleen maar een natte broek te voorkomen. "Maar de brandweermannen waren al vrij beschonken en niet meer vatbaar voor rede." Bang is ze nooit geweest, verzekert ze. "Ik heb vandaag een uur lang met de stakers gesproken. Dat bewijst voldoende dat ik de confrontatie aankan."

Waar de burgemeester niet aan dacht, is dat burgers geen politie-uniform mogen dragen. Het stafwetboek geeft aan dat ze een boete van 1.000 tot 5.000 euro riskeert. Jan Schonkeren, voorzitter van de liberale politievakbond VSOA denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen: "Ik denk niet dat je een parket zal vinden dat zich daarmee bezig wil houden. Of het gepast is wat ze deed, is een ander paar mouwen. Als ze de confrontatie met de mensen niet aankan, had ze maar een andere job moeten zoeken."
Met dank aan V. voor de submit!