Astronomen ontdekken onbekende kracht heelal

Jeroen (Rahl)
Mogelijk moet binnenkort het begrip zwaartekracht worden herzien. Een team van internationaal vermaarde astronomen gelooft namelijk dat zij een nieuwe, onbekende kracht in het heelal gevonden hebben die de donkere materie en alle sterrenstelsels beïnvloedt. De wetenschappers geloven dat als zij de kracht weten te benoemen en doorgronden dat zij dan een sleutel tot het begrijpen van de sterrenstelsels in de geschiedenis van het heelal hebben. Dit wordt vandaag in het gezaghebbende tijdschrift Nature gepubliceerd.

Het team van astronomen bestaat onder andere uit Hongsheng Zhao, een gastmedewerker aan de Universiteit van Leiden. Hij zegt: "Het patroon dat we hebben ontdekt is heel vreemd, alsof je in een dierentuin ontdekt dat dieren van allerlei verschillende soorten allemaal een even zware schedel hebben. Het is mogelijk dat een onbekende nieuwe kracht als een onzichtbare hand van invloed is op de donkere materie, en op alle sterrenstelsels dezelfde vingerafdruk achterlaat. Zo’n kracht zou zelfs het raadsel van de donkere energie, waardoor de expansie van het heelal wordt gedomineerd, kunnen oplossen."

De materie in sterrenstelsels wordt bij elkaar gehouden door zwaartekracht, maar omdat sterren zich heel snel voortbewegen is er nog een kracht nodig om ze bij elkaar te houden, veroorzaakt door zogenoemde donkere materie. Tot nu toe werd aangenomen dat deze donkere materie door middel van zwaartekracht invloed uitoefent op gewone materie, waaruit alles op aarde bestaat. De bevindingen van het team astronomen laten zien dat er waarschijnlijk nog een kracht is die zorgt voor de samenwerking tussen de twee soorten materie.