Uruzgan splijt coalitie

Redactie

De coalitiefracties CDA, PvdA en ChristenUnie zijn tot op het bot verdeeld over een mogelijke toekomstige militaire rol van Nederland in Uruzgan. Dat bleek gisterenavond tijdens een spoeddebat. De PvdA en de ChristenUnie willen geen Nederlandse militairen meer in Uruzgan na 2010. Het CDA laat een mogelijke nieuwe inzet open, net zoals het kabinet doet.

De oppositie had het debat aangevraagd na uitlatingen van enkele ministers die erop duidden dat zij een nieuwe missie na 2010 wilden. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) erkende dat het niet handig was om zijn overwegingen via de media te uiten en dat hij de commotie betreurt. Binnen het kabinet is opnieuw afgesproken dat de ministers niet meer speculeren over Uruzgan.

Tot verontwaardiging van de Kamer nam Verhagen in het debat nog meer ruimte voor een nieuwe missie. Hij nam afstand van zijn eerdere uitspraken uit december 2007. Toen zei hij in de Kamer dat Nederland geen bijdrage meer zal leveren aan de internationale militaire missie in Uruzgan na 2010.

Verhagen zei woensdag dat het denken niet stilstaat. De TFU is eind 2010 weg uit Uruzgan maar dat betekent volgens hem niet dat er geen nieuw besluit mag worden genomen.

Harde kritiek op een poging van premier Balkenende om de Kamer monddood te maken lees je hier!