Supermarkt adverteert met illegaal

Djeez

De Britse supermarktketen Tesco heeft sinds kort een eigen kledinglijn. Hiervoor wordt uiteraard veel reclame gemaakt. Rond de reclamecampagne is echter commotie ontstaan, nu is gebleken dat het model dat de kleding aanprijst, illegaal in Groot-Brittannië blijkt te verblijven.

De 32-jarige Fatou Cham kwam namelijk elf jaar geleden van het Afrikaanse land Gambia naar het Verenigd Koninkrijk. Ze maakte gebruik van een studentenvisum, maar na drie jaar bleek deze te zijn verlopen. Toch besloot ze niet naar haar thuisland terug te keren.

Cham heeft inmiddels werk gevonden achter de kassa bij een Tesco-vestiging in oost-Londen. Toen de supermarktketen onder de naam 'Florence en Fred' een kledinglijn wilde lanceren, wilden zij onder hun eigen personeel modellen voor de campagne werven. Uit de honderden aanmeldingen werd Cham gekozen.

Sindsdien staat de vrouw op hakken en met een blauwe jurk op de reclameposters. Naast haar is de volgende, vertaalde tekst te lezen: "Ontworpen door F & F. Geprijsd door Tesco. Vormgegeven door Fatou, kassa nummer 6, Tesco, Oost-Londen."

Cham blijkt echter illegaal in Engeland te verblijven, maar was niet beschikbaar voor commentaar. Het enige dat ze aan de media kwijt wilde is het volgende: "Ik kwam hier om een beter leven te krijgen en het is nooit mijn bedoeling geweest iemand te misleiden. Ik wil hier gewoon blijven met mijn gezin en gelukkig zijn."

Tesco is geschrokken van de mededeling een illegaal in dienst te hebben. "Zodra de immigratiedienst ons hiervan op de hoogte stelde, hebben we onze volledige medewerking verleend", laat een woordvoerster van Tesco weten. "We hebben alle wettelijk verplichte controles uitgevoerd en de autoriteiten hebben bevestigd dat zij ervan overtuigd zijn dat we de juiste procedures hebben gevolgd."

De Britse immigratiedienst, de UK Border Agency, is echter onverbiddelijk. "De UK Border Agency verwacht dat mensen die hier onrechtmatig verblijven vrijwillig naar huis terugkeren", verklaart een woordvoerder. "Als ze hier niet aan meewerken, zetten we ze de grens over."