GTA parodie naar de iPhone

Tdriver
Mobile game ontwikkelaar Gameloft werkt momenteel aan een nieuwe 3D sandbox action adventure game voor de iPhone: 'Gangstar: West Coast Hustle'. Deze game -die duidelijk gebasseerd is op de succesvolle GTA serie- komt in augustus uit.
Maar wacht eens even. Hebben we die naam 'Gangstar' in combinatie met de woorden 'mobiele telefoon' niet eerder horen langskomen? Jawel. 'Gangstar 2: Kings of LA' komt ook van deze ontwikkelaar.

Gangstar: West Coast Hustle begint dan ook waar Gangsta 2 eindigde. In de nieuwe game speel je Pedro, een 'Gang Banging Gangsta' die na een onvrijwillig verblijf aan de grens tussen de US en Mexico, terugkeert op zijn home turf en daar zijn imperium weer van de grond af moet opbouwen. Hoog tijd dus voor Pedro om de handen uit de mouwen te steken, gangsta style. Prostitutie, drugs, moord, Pedro will do what needs to be done.



Parodie of kloon?
Het bovenstaande scenario zal vrijwel iedere gamer bekend in de oren klinken. En ook de screenshots laten niets te raden over: Gameloft speelt schaamteloos leentjebuur bij GTA developper Rockstar. Volgens Gameloft gaat het evenwel niet om een GTA kloon, maar om een parodie op de bekende serie. Hoe dan ook, de overeenkomsten met GTA zijn taltrijk en onmiskenbaar. Het camerastandpunt, de HUD, de gameplay, het ademt onmiskenbaar de sfeer van Rockstar's bestseller. Net als in GTA wordt het verhaal opgebouwd aan de hand van missies met de bekende ingredienten: drugs, moord en dames van lichte zeden. Het grootste verschil lijkt hem vooralsnog in de details te zitten. Zo krijgt Pedro elke keer wanneer hij iemand het hoekje om helpt, een bedrag op zijn rekening bijgeschreven. Ook wanneer de slachtoffers agenten of onschuldige voetgangers zijn (zou Jack Thompson een iPhone hebben?).



Touchscreen en motion sensor
De besturing van de game gaat deels via het touchscreen en deels door middel van de iPhone's motion sensor. Te voet beweeg je Pedro met behulp van een virtuele thumbstick op het touch screen. Schieten, vechten en auto's stelen doe je middels de context gevoelige knoppen die aan de rechterkant in beeld komen. Wapens verander je door op het wapen-symbool te tikken en vijanden 'lock' je automatisch of door ze even aan te raken.
Voertuigen bestuur je ofwel door middel van controls op het touchscreen of door de motion sensor van de Iphone te gebruiken. Kantel de iPhone naar rechts of links en de auto stuurt die kant op.



Gameloft is niet de eerste ontwikkelaar die probeert een GTA style game op de mobiele telefoon te creëeren. Maar ze lijken met hun gedegen aanpak, een origineel verhaal en uitmuntende graphics een potentiele hit in handen te hebben. Of Gameloft de verwachtingen waar kan maken moet nog blijken. Temeer omdat de game momenteel nog een aantal onafgewerkte randjes schijnt te hebben. De AI laat op plaatsten te wensen over en nog lang niet alle bugs zijn weggewerkt. Hoe dan ook: wij kijken alvast uit naar Augustus. Oordeel tot die tijd zelf maar: