Komt de dominantie van de Wii langzaam tot een einde?

Morthill
Het succes van de Wii is ongeėvenaard, met de nieuwe markt die Nintendo heeft kunnen bereiken wist het bedrijf verkooprecord op verkooprecord neer te zetten. De voorsprong op de concurrentie is inmiddels enorm en het leek er lange tijd op dat er geen limiet zat aan hoe succesvol de console kon worden. Of toch wel? De laatste paar weken komen er meer en meer cijfers binnen waaruit blijkt dat de Wii flink minder gaat verkopen. Het is zelfs zo erg dat voor het eerst sinds de lancering de Xbox 360 in sommige regio's beter verkoopt, iets dat de PlayStation 3 eerder dit jaar in Japan ook al wist te presteren.

Maar hoe slecht gaat het dan met de Wii? Niet heel slecht natuurlijk en stiekem doet het apparaat het nog vrij fantastisch. Zo presteerde de PlayStation 2 op dit punt van zijn levensduur even goed als de Wii nu doet. Het succes in Engeland lijkt alleen wel voorbij. In de maanden januari tot juni wist Microsoft twee keer zo veel exemplaren van de Xbox 360 te slijten als Nintendo Wiis. Toch is de achterstand van Microsoft enorm en de software blijft ook beter verkopen.

Volgens Rob Fahey van de zakelijke website Gamesindustry.biz komt het minder presteren van de Wii door een aantal factoren. De eerste reden is vrij simpel de economische crisis. Waar hardcore gamers het gamen nog steeds zien als een van de belangrijkste uitgaven en er dus niet snel op bezuinigen geldt dit niet voor de kleine kinderen en "soccer moms". De tweede reden volgt daar ook weer uit en dat is de prijs van de console. Waar de Xbox 360 inmiddels flink goedkoper is, is de Wii sinds de launch zelfs duurder geworden voor retailers, waardoor toffe bundels uitblijven. Consumenten zijn gewend geraakt aan de prijskoers van elektronica die altijd afneemt, bij de Wii is dat tot op heden niet zo en dat zorgt voor een verkoopstop.

De belangrijkste reden zou simpelweg zijn het spelaanbod. De Wii ontbeert sinds de kerst een grote lancering die de interesse kan vasthouden bij een groot publiek. Hoewel Animal Crossing populair is bij de fans, doet het weinig voor de mainstream markt en Wii Music stelde als opvolger voor Wii Sports en Wii Play flink teleur. Hoewel velen misschien anders denken verkoopt de Wii niet zonder goede bijpassende software en hoewel voor veel mensen Wii Fit software genoeg is, is er een grote groep die meer wil. Nintendo moet dan ook komen met innovatieve en attractieve games die de Wii-hype weer doen oplaaien. Wii Sports Resort is de grootste first party titel die op de planning staat en we zullen zien of die exact dat kan doen.