[E3 '09] Live verslag E3, persconferentie Sony

Christophe (SpankmasterC)

De E3 is al even in gang, daarnet hadden we persconferentie van Nintendo, nu is het de beurt aan die andere grote Japanse consolefabrikant: Sony.

De persconferentie staat gepland om 20:00, wat al over enkele minuten is. In dit nieuwsbericht zullen we jullie zo snel mogelijk op de hoogte houden van alle ontwikkelingen tijdens de persconferentie. Hou die vinger dus op die F5-knop!




[22:06] We zullen wel nog eventjes geduld moeten hebben met God of War III, pas in maar 2010 ligt de game in de schappen.

[22:01] Krator profileert zich als een ware pestkop voor Harpies en hij zal nu de strijd aangaan met Helios, een enorme lavadude.

[21:59] En daar is hij dan: God of War 3, welke live getoond gaat worden door een Vin Diesel lookalike. God of War 3 wordt het laatste deel in de trilogie en zou veel losse verhaaldraadjes aan elkaar moeten knopen.

[21:56] En van de reuze vogelhonden gaan we door naar ouderwetsche scheurmonsters: Gran Turismo 5 wordt getoond met een trailer.

[21:54] We zien een klein jongetje, een gigantische hyena met vogelpoten en veren, een grote stad en een mooie zonsondergang: heel veel meer snappen we er nog niet van maar het ziet er in ieder geval al wel goed uit!

[21:51] Dat was de racer, nu een andere titel: The Last Guardian, van de makers van Ico en Shadow of the Colussus.

[21:46] Modnation belooft customizable personages en auto's en de gameplay moet zo visceraal mogelijk worden dankzij physic-enabled wapens. Tracks kan je ook zelf maken, blijkbaar kan het onder vijf minuten dankzij Create By Playing. Je rijdt gewoon rond met je autotje en BAM! Je maakt een level!



Modnation Racers

[21:42] Tijd voor LittleBigPlanet! Meer dan 900.000 custom-made levels zijn inmiddels gemaakt, er komen kostuums die gemaakt zijn in samenwerking met Disney (Sack Sparrow!). Er komt een nieuwe game in het Play, Create & Share-genre genaamd Modnation Racers.

[21:36] Naast de giechelende nerd uithangen wordt de controller ook gebruikt om mee te tekenen, te schrijven en om een RTS mee te spelen. Selecteren wordt makkelijker doordat je makkelijk een lasso kunt tekenen om bepaalde eenheden heen. FPS-games worden ook goed mogelijk gemaakt, net als 3rd person hack&slash games met een zwaard.


De nieuwe controller met de oplichtende knop

[21:32] Ondanks het feit dat de nerds erg hun best doen, blijft het een beetje kansloos hoe ze daar staan met een glimmende stok in hun handen terwijl zij aan het giechelen zijn.

[21:31] Tijd voor motion-controllers! Sony was de eerste met EyeToy op de PS2, nu is het dan tijd voor twee suffige engineers die een of andere controller met een oplichtende bal erbovenop. De PlayStation Eye kan deze bal tracken, de mogelijkheden gaan we nu zien in enkele techdemo's. Dankzij de PlayStation Eye heeft het apparaat door waar in de ruimte de controller zich bevindt, een soort Wii Mote maar dan met behulp van de PlayStation Eye.


Final Fantasy XIV

[21:27] Square-Enix is niet alleen bezig met Final Fantasy XIII, met het vervolg zijn ze ook al bezig: de PlayStation 3-exclusieve Final Fantasy XIV! Ook dit deel zal in 2010 lanceren, we zien grote draken, vliegmachines, explosies, een stoere held, chocobo's én de subtitel Online. Een neiweu Final Fantasy MMO dus! Eindelijk een aankondiging die niet uitgelekt was

[21:22] En dan nu: een video van Final Fantasy XIII, die komende lente bij ons zou moeten zijn.

[21:21] Voor de vliegmachine van Da Vinci zul je gebruik moeten maken van vuurtjes en hun thermiek, zitten 30 wapens in met nog een zes te unlocken wapens als je speelt terwijl je ook de PSP-game hebt gespeeld. De game moet nog voor de kerst in de winkels liggen.


[21:16] Twee Fransmannen komen het podium op en laten in-game beelden zien van Assassin's Creed 2. Het spel is een direct vervolg op Assassin's Creed 1, en de hoofdpersoon is in eerste instantie nog geen assassin maar wordt daar door omstandigheden bijna toe gedwongen. Leonardo Da Vinci zal je helpen om een moordenaar te worden.

[21:14] Rockstar Games komt met een exclusieve PlayStation 3-titel, namelijk Agent. Het spel zal je in een fijn jaren 70-sfeertje meenemen in de wereld van de spionage en Koude Oorlog.

[21:12] Onder het genot van bestwel toffe muziek (uberhaupt is de muziek bij Sony erg goed) zien we vele games voorbij komen: God of War III, Overlord 2, Arkham Asylum, DiRT 2, Ghostbusters, Infamous, Madden NFL 10, Heavy Rain, Battlefield 1943 en nog vele anderen

[21:08] HA! Jack Tretton heeft een mohawk en noemt zichzelf Mr. T online! Lachengierenbrullen! Maar het is nu tijd voor een andere video met wat er op komst is voor de PlayStation 3.


Jack "De Grappentapper" Tretton staat daar rechts

[21:06] Geen PSN zonder Home, welke groeit als een malle, publishers als EA, Ubisoft, Activision en Namco gaan samenwerkingen aan met Sony om hun games te kunnen promoten in Home. Er volgt nu een trailer voor de niet-zo-ingewijden onder ons om duidelijk te maken wat de mogelijkheden zijn van Home.

[21:04] Final Fantasy VII staat sinds vandaag op het PSN!

[21:04] Zo die trailer is voorbij, tijd om het over het PSN te hebben! 24 geregistreerde gebruikers, 55 landen, 475 stukken content gedownload, meer dan 200 titels beschikbaar in de PSN Store waarvan er 90 exclusief zijn.

[20:59] Onder het genot van wederom Queen komt Ome Jack weer op het podium en vertelt hij nog meer over komende games voor de PSP. Als eerste komt Resident Evil naar de PSP, Little Big Planet, Motorstorm, Hannah Montanna en Harry Potter. Hiervan krijgen we een collage-trailer te zien, van alle grote games die nog dit jaa ruitkomen op de PSP.

[20:57] Peace Walker zit er erg strak uit voor de PSP, bevat gelukkig nog altijd de welbekende doos als vermomming en vertelt het verhaal van Outer Heaven.


Metal Gear Solid: Peace Walker

[20:52] Hideo Kojima komt op het podium om ons te vertellen over Metal Gear Solid: Peace Walker, een MGS game op de PSP. Het spel zal een waar vervolg zijn op de Metal Gear-franchise en speelt zich 10 jaar na MGS 3 af. Kojima zal het script schrijven en ook producer zijn, het hoofdteam van MGS 4 zal werken aan deze titel (dit allemaal om te benadrukken dat het geen spin-off is). Tijd voor een trailer!

[20:50] Na een jammergenoeg korte trailer zien we Hirai weer, maar wel het goede nieuws dat Gran Turismo PSP op 1 oktober in onze handen zal liggen.

[20:49] En dan nu een trailer!

[20:46] 800 auto's, 35 tracks en 60 lay-out variaties van die tracks. Single-player bevat naast races ook de welbekende licence-mode uit eerdere Gran Turismo's. Het is wat dat betreft dus een volledige Gran Turismo, geen klein afgezwakt broertje. Ad-hoc multiplayer is mogelijk, net als het uitwisselen van auto's met andere spelers.


De Gran Turismo-meneer

[20:43] Kaznouri Yamauchi van Polyphony Digital komt het podium op, en praat over Gran Turismo PSP. Yamauchi heeft de game draaiend op zijn PSP Go met 60 FPS.

[20:41] De PSP Go komt 1 oktober op de markt en wel voor 249 euro (evenveel als de PSP oorspronkelijk).


[20:38] Om het makkelijker te maken om al je digitale content te beheren komt Sony met een nieuwe applicatie waarmee je de PlayStation Store kunt benaderen vanaf je PC: Media Go. Daarnaast komt er op de PSP ook Sense Me, een applicatie die jouw MP3-collectie analyseert en op basis van een bepaalde stemming de juiste tracks selecteert. Ook zullen de developmentkits voor de PSP met 80% goedkoper worden.

[20:35] Geheel onverwacht komt Hirai met een nieuwe PSP aanzetten, de inmiddels welbekende PSP Go (ook wel bekend als het slechtst gehouden geheim van de E3) zonder UMD-drive maar met on-board geheugen. De PSP Go zal de PSP-3000 echter niet vervangen, en het is ook niet Sony's intentie om UMD de rug toe te keren: de twee zullen naast elkaar blijven bestaan.

[20:33] Dan is nu de PlayStation Portable aan de beurt, waarvan nieuwe bundels komen met nieuwe games maar ook een mooie meiden-PSP in kekke meidenkleur. Kaz Hirai zal ons meer vertellen over de PSP.


De PSP voor dames!

[20:29] Squadleaders moeten informatie proberen te verzamelen waar de vijanden zijn, anders kun je voor nare verrassingen komen te staan. Orders kunnen gegeven worden, spawnpoints ingenomen om de strijd meer naar het front te krijgen, punten verzameld voor uitgevoerde acties en dat dus allemaal live met 256 spelers tegelijkertijd.



MAG, met rechtsboven de commander-viewpoint

[20:26] Jack is om 256 redenen blij met de volgende game: MAG, het Massive Multiplayer Schietspel! Er kunnen dus 256 spelers tegelijkertijd online spelen, en ze gaan het spel laten zien met 256 spelers tegelijkertijd, live.


Nog wat meer Uncharted 2

[20:24] We zien ze rondklauteren over allemaal daken heen, als er een helikopter verschijnt waardoor de man en vrouw moeten rennen voor hun leven! (de man is natuurlijk Nathan Drake, de hoofdpersoon!) We zien de omgeving kapot gaan, mensen vallen, schietwerk, bijna doodservaringen,explosies, het houdt niet op!

[20:20] PlayStation krijgt 35 exclusieve titels dit jaar, waaronder Uncharted 2: Among Thieves waar we nu wat van te zien krijgen van een Naughty Dog mannetje.

[20:18] Zelfs na negen jaar krijgt de PlayStation 2 nog steeds 100 nieuwe spellen. De PlayStation 3 doet het echter ook niet heel slecht, er zijn nu 22 miljoen exemplaren verkocht en er worden er dit jaar nog eens 13 miljoen verwacht. Uitbreiding naar Latijns-Amerika gaat ook goed!

[20:16] Jack noemt een lijst een knaltitels die naar de PlayStation komen, maar voordat we bij alle echt toffe dingen komen beginnen we met de PlayStation 2.


[20:13] Jack Tretton betreedt het podium, en opent met een dijenkletser over de hoeveelheid uitgelekte informatie tegenwoordig. Dank je Jack.

[20:11] Onder het genot van Queen vliegen we langs allemaal games die Sony nog uit gaat brengen, zoals Final Fantasy XIII, Red Dead Revolver, God of War 3 en ga zo maar door! "One Vision"!

[20:10] En we zijn bezig! We vliegen over een landschap wat bestaat uit de kruisjes, vierkantjes, rondjes en driehoekjes van de welbekende controllers!

[20:04] Volgens oud crewlid Notorious_Roy is het omdat de PS3's niet door de deur passen. We wachten in ieder geval nog steeds vol spanning af! Ah, nog twee minuten! En of de mobieltjes alsjeblieft uit mogen!


[20:01] Ze zijn al potverdulleme een volle minuut te laat! Maar met een stream op de TV en een laptop op schoot zitten wij er in ieder geval klaar voor!