Games op PS3 inmiddels relatief populairder dan op de Wii

Morthill
Het is één ding om een console in de markt te zetten die goed verkoopt, het is een tweede om een console in de markt te zetten waar veel games voor verkocht worden. Dat de twee niet equivalent zijn blijkt wel uit de NPD-cijfers voor Amerika. Al deze hele generatie is de tie ratio (het aantal verkochte games in verhouding tot het aantal verkochte consoles) op de Xbox 360 het grootst. Zelfs als we kijken naar hoe de X360 het deed in zijn eerste maanden tegenover de PS3 en Wii blijft de tie ratio hoger. Momenteel ligt die op 8,3 games per console.

Goed nieuws voor Sony, want voor het eerst sinds de lancering van de PS3 is de attach-rate hoger dan op de Wii: 6,5 tegen 6,2. Een klein verschil, maar toch. Ter vergelijking, de Xbox 360 zat in deze fase van zijn leven al op de 7,5. Toch is niet alles koek en ei voor Microsoft, sinds augustus 2008 is de tie ratio maar 0,3 punt gegroeid. Dat kan natuurlijk simpelweg betekenen dat er heel veel nieuwe consoles zijn verkocht en dat die mensen het gemiddelde omlaag trekken, het kan ook betekenen dat er minder gekocht wordt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Sony, dat er meer games per systeem zijn zegt weinig, want al het hele jaar worden er minder systemen verkocht dan in dezelfde periode in 2008.

Als we naar totalen kijken dan zien we dat de Xbox 360 en Wii erg dicht bij elkaar liggen, waar de PS3 ver achter blijft.. In totaal zijn er inmiddels in de VS zo'n 121 miljoen games over de toonbank gegaan voor Nintendos nieuwe speeltje, de Xbox 360 leidt met 124 miljoen en de PlayStation 3 ligt ver achter met 49 miljoen verkochte games. Ten tijde van de launch van de Wii en PS3 zat de X360 al op 23 miljoen, wat betekent dat Wii-games wel iets beter verkopen 120 miljoen om 100 miljoen.