"Sony houdt ontwikkeling Syberia 3 tegen"

Astrid (lizardtattoo)
Vorige week meldden we al, dat ontwikkelaar Microïds op 1 april in een persbericht had aangegeven, een vervolg op de populaire adventure-spellen Syberia en Syberia 2 in ontwikkeling te hebben voor de PC en de PS3. In dat bericht gaven ze aan dat spelers van de PC-versie samen zouden moeten werken met spelers van de PS3-versie om het spel uit te kunnen spelen. Hoewel Microïds toegaf dat delen van het bericht een 1 april-grap waren, zeiden ze dat ze wel degelijk van plan waren om Syberia 3 uit te geven. Vandaag leggen ze uit waarom ze dat niet kunnen.

Volgens de directeur van Microïds, Emmanuel Olivier, is dit grotendeels te wijten aan Sony. Hij wil het spel graag uitgeven en ziet het als een van de grootste en meest veelbelovende projecten van Microïds. Benoît Sokal, de bedenker van Syberia en Syberia 2, heeft meerdere malen aangegeven dat hij alleen wil meewerken aan een vervolg op zijn meesterwerk als er genoeg geld voorhanden zou zijn om een uitzonderlijke titel te ontwerpen en ontwikkelen. Microïds is bereid om te investeren in een dergelijk ambitieus project, maar om de ontwikkelingskosten van een grote, kwalitatief hoogwaardige titel eruit te kunnen halen moet je eigenlijk wel multiplatform gaan.

Microïds heeft in Europa diverse spellen uitgebracht op de PS2, waaronder Syberia. Voor de Verenigde Staten werd elke aanvraag echter door Sony steevast afgekeurd. Microïds zit dit als een vorm van censuur voor schrijvers en uitgevers, die geloven in hun creaties en een enorm financieel risico nemen door te ontwikkelen voor een console terwijl ze niet weten of Sony het op het laatste moment toch zal afkeuren. Ook de royalties die Sony verlangt om het spel te mogen uitbrengen op haar consoles vormen een doorn in het oog van Emmanuel Olivier. Volgens hem hindert Sony hiermee de mogelijkheden van onafhankelijke uitgevers enorm. Microïds heeft al ruim 15 miljoen euro aan Sony betaald, meer dan de helft van haar totale omzet voor PS2-games.

De gemiste omzet in de Verenigde Staten en de te betalen royalties opgeteld zorgen ervoor dat Microïds niet het geld bij elkaar kan krijgen om in Syberia 3 te kunnen investeren. Vandaar dat ze een oproep doen aan alle liefhebbers van de eerdere delen. Als je Microïds wil steunen kun je mailen naar supporToSyberia3PS3@microids.com

LET OP: dit mailadres is gekopieerd uit het officiele persbericht. Mij lijkt dat er een T mist, en dat het dus supportToSyberia3PS3@microids.com moet zijn. Misschien even naar allebei mailen?