Uitgevers dwingen Sony om prijs PlayStation 3 te verlagen

Christophe (SpankmasterC)

Sony ligt onder druk van uitgevers om de prijs van de PlayStation 3 te verlagen, iets wat volgens analist Mike Hickey van Janco Partners Inc. binnen twee maanden zal gebeuren met $50 tot $100. Op dit moment is Sony's goedkoopste telg nog $200 duurder dan Microsofts goedkoopste Xbox 360 en $150 duurder dan Nintendo's geldprinter Wii. Doet Sony dit niet dan dreigt er een verschuiving van de investeringen die de uitgevers doen van Sony's machine richting Nintendo's wonderdoos.

Deze move is eigenlijk al begonnen, EA heeft aangekondigd zich meer te richten op de Wii, iets wat hoofd van de sportafdeling Peter Moore een logisch stap vindt want "je kunt niet de speler met de helft van de markt negeren." Ook van Activision Blizzard kwam laatst woord dat ze de Wii serieuzer gaan nemen, iets wat niet slecht is gezien hun inkomstencijfers waaruit blijkt dat de Wii 70% meer geld in het laatje brengt dan de PlayStation 3.

Sony zelf ziet de noodzaak van een prijsdaling nog niet zo in. Peter Dille, vice-president marketing namens SCEA wist het goed te verwoorden: "Everybody in the development community would love for the PS3 to be free, so they could just sell razor blades." Daarnaast ziet Sony zich gesterkt door exclusieve titels als Killzone 2 en het feit dat games steeds vaker multiplatform gaan: een game op de Xbox 360 valt relatief gemakkelijk ook op de PlayStation 3 werkend te krijgen en zorgt zo voor een relatief goedkopere game.

Hoe deze machtsstrijd zich gaat ontwikkelen zullen we de komende maanden zien.