[Gerucht] PlayStation 4 krijgt Intel GPU, Xbox 3 gaat voor ATi

Christophe (SpankmasterC)
Aangezien de nieuwe generatie consoles in 2012 verwacht wordt, wordt het ook weer eens tijd voor wat sappige geruchten betreffende de hardware van de next-gen consoles!

Allereerst is daar de PlayStation 4, een project waar Sony blijkbaar twee keer over na heeft moeten denken voor ze ermee door zijn gegaan. Het bedrijf heeft in 2008 namelijk veel verlies geleden en de voorspellingen voor 2009 zijn niet veel rooskleuriger. Sony was daarom op zoek naar een partner die stabiel in zijn schoenen staat en die niet door de huidige economische crisis ten onder zou gaan, en die partner lijkt gevonden te zijn in chipgigant Intel. Ook Intel heeft namelijk baat bij het hebben van één van hun chips in een console, ze zijn namelijk van plan om een nieuw soort grafische processor op de markt te zetten: de Larrabee. Dit is eigenlijk een normale CPU maar waar huidige processoren vaak vier cores aan boord hebben moet Larrabee tientallen simpele cores krijgen. De GPU is dan ook meer gebaseerd op een CPU, er zal weinig tot geen speciale hardware in de chip zitten maar alles zal uitgevoerd worden door dezelfde soort cores.

Omdat de Larrabee een riskant project is, er moet immers op een heel andere manier geprogrammeerd worden wil er voldoende grafische kracht uit de chip geperst worden, is het voor Intel zeer handig om een console te hebben waar de chip ook in zit. Op deze manier worden er toch wel games voor de chip geschreven en hoeft Intel zelf minder geld en aandacht te besteden om developers over te halen om specifiek voor de Larrabee te programmeren.

Ook wat betreft de Xbox 3 gaan er al geruchten, het lijkt erop dat ATi wederom de grafische chip mag verzorgen. ATi is ook de ontwerper van de grafische chip in de Xbox 360. Daarnaast werkt ATi ook hecht samen met Microsoft aan toekomstige versies van DirectX.

Over wie de Wii2 mag gaan verzorgen is nog heel weinig bekend, maar het ligt in de lijn der verwachten dat ATi ook in deze console te vinden zal zijn. Er zijn namelijk chips van ATi te vinden in iedere console van Nintendo sinds ze 3D zijn gaan doen, dus is het een redelijke verwachting dat Nintendo deze lijn doorzet.

Grote verliezer lijkt nVidia te zijn die in geen enkele console verwacht wordt terwijl ze nu nog in de PlayStation 3 te vinden zijn. Bij Microsoft zitten ze in ieder geval nog op kwaad bloed door de originele Xbox, nVidia leverde hier de grafische chip voor maar bleef tot aan het eind van de console erg hoge prijzen vragen voor het stukje silicium, iets waar Microsoft niet blij mee was. Het gerucht gaat dat met de PlayStation 3 nu hetzelfde gebeurd, waar andere componenten inmiddels een stuk goedkoper zijn geworden is de grafische chip van nVidia nog steeds erg duur.

Over de gebruikte processoren is nog weinig bekend. Het lijkt logisch te zijn dat Sony door gaat met de Cell-chip, maar de Larrabee daarentegen is een derivaat van standaard x86-processoren. Microsoft heeft ook een voorliefde voor programmeren voor x86-processoren, dus ook daar zou een overstap richting x86 niet gek zijn.