Binnenkort gezondheidswaarschuwing op games in de VS?

Christophe (SpankmasterC)
Iedereen is wel bekend met de zwarte stickers op sigarettendoosjes die je waarschuwen voor de gevolgen van het roken van de zwavelstokjes. Soortgelijke gezondheidswaarschuwingen zullen in de VS ook op games gaan verschijnen, als het aan Congreslid Joe Baca van Californië en zijn Video Game Health Labeling Act of 2009 ligt.

Volgens dit stukje wetgeving zouden alle games die door de ESRB als Teen of hoger worden geklassificeerd een zwart label krijgen welke ouders waarschuwt dat lange blootstelling aan games gekoppeld is aan agressief gedrag. Deze koppeling is trouwens niet onomstreden, maar dat terzijde.

Volgens Baca hebben gamedevelopers de verantwoordelijkheid om hun consumenten te waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van hun producten, en hebben ze tot nu toe gefaald om deze verantwoordelijkheid te nemen. Baca wil dan ook vooral de waarheid boven tafel krijgen voor de Amerikaanse consument.

The video game industry has a responsibility to parents, families, and to consumers – to inform them of the potentially damaging content that is often found in their products. They have repeatedly failed to live up to this responsibility. Meanwhile research continues to show a proven link between playing violent games and increased aggression in young people. American families deserve to know the truth about these potentially dangerous products.

Voor deze wetgeving echter aangenomen wordt moet er eerst nog over gestemd worden, hij ligt nu bij het House Committee on Energy and Commerce, pas als de wetgeving hier is goedgekeurd gaat er gestemd worden op het al dan niet invoeren ervan.


Congreslid Joe Baca