Capcom: "Geen concessies na racisme-beschuldiging"

J (SocialDisorder)
Na het tonen van de trailer tijdens het Capcom-event verrees de vraag of Capcom concessies heeft gedaan naar aanleiding van de beschuldiging dat Resident Evil 5 racistisch zou zijn. In de jongste trailer zien we namelijk een gekleurde sidekick die de hoofdpersoon een handje helpt met het uitroeien van de overwegend zwarte bevolking.

Producent Jun Takeuchi heeft dit in een interview van de hand gewezen. De donkere vrouwelijke sidekick zou al vroeg in het ontwerpproces van de game opgenomen zijn. Hoofdpersoon Chris Redfield zou volgens het ontwerp hulp krijgen van iemand die bekend is met de omgeving. Hij wil verder benadrukken dat de game slechts entertainment is en niet een middel om racisme of politieke ideeën te verspreiden.

Een apart team is door Capcom naar Afrika gestuurd om daar de omgeving en de plaatselijke bevolking te bestuderen om inspiratie op te doen voor de game. De beslissing om blanken en Arabieren in de game op te nemen is gebaseerd op deze observaties en niet een gevolg van de kritieken dat de game te racistisch zou worden.