Take Two geeft uitleg over overnamestrijd met EA

Morthill
Ruim anderhalve maand geleden schokte EA de industrie door een bod te doen op concurrent Take Two van 2 miljard dollar, een bedrag dat op dat moment 64% meer was dan de beurswaarde van het bedrijf. Het kostte het bedrijf van Take Two desondanks erg weinig tijd om het bod af te wijzen. Waarom werd nooit echt duidelijk. Wel zette het EA aan om het op een andere manier te proberen en een kleine maand geleden werd het bod dan ook vijandig toen EA direct naar de aandeelhouders stapte. Het bod van EA loopt vanavond om 23.59u. EDT af, dat is 04.59u. in onze tijdzone.

De datum is niet geheel willekeurig want gisteren was de aandeelhoudersvergadering van Take Two. Veel analisten verwachten dat op deze vergadering er een hoop zou kunnen gaan gebeuren rond de overname. Er waren zelfs speculaties dat als EA het bod alsnog zou terugtrekken, de aandelenkoers van Take Two zou kelderen, waarna de aandeelhouders het bestuur tot ontslag zouden dwingen. Uiteindelijk gebeurde niks van dit alles. Het bestuur greep de gelegenheid aan om uit te leggen waarom zij het bod van EA niet genoeg vond, waarna er nog vragen gesteld mochten worden.

Waarom vond het bestuur een bod van 64% boven de marktwaarde dan niet genoeg. Het antwoord is vrij simpel en evident: Grand Theft Auto IV. Hoewel het bod op elk ander tijdstip namelijk meer dan adequaat zou zijn, wilde het bestuur het nu niet overwegen, omdat ze verwachten dat de aandelenkoers, en daarmee de beurswaarde, na de lancering van de game omhoog zou schieten. Hij staat sinds het bod van EA al bijna op $26 dollar (het bod van EA was ook $26 per aandeel) en de verwachting is dat deze nog verder omhoog zal klimmen na 29 april. Daarbij negeert EA volgens het bestuur ook de rest van Take Two's portfolio in de vorm van oa Civilization, BioShock en Midnight Club.

We're in the position of generated shareholder value in a sector at the fastest-growing segment of the entertainment industry. EA's offer came at a highly opportunistic time, as it comes right before the launch of the next installment in the most successful franchise in this entire industry. We've received several advance reviews, and with one exception, they are all perfect scores. My mom couldn't write a bad review about this game.

Ondanks dit alles ziet het bestuur wel degelijk heil in een fusie of overname. Zeilnick, voorzitter van het bestuur, gaf aan dat er zeker mogelijkheden zijn om met bijvoorbeeld EA om de tafel te gaan, maar dan pas vanaf 30 april. Tot die tijd wil het bestuur slechts informeel om de tafel gaan en geheimhoudingsverklaringen ondertekenen over deze eventuele gesprekken.

Na Zeilnicks speech was het de beurt aan de aandeelhouders om vragen te stellen. Er waren er slechts twee. Een aandeelhouder vroeg naar de geheimhoudingsverklaringen waar naar gehint werd en of er al getekend zijn. Een andere aandeelhouder vroeg naar het onderzoek door de Federal Trade Commission, welke bezig zouden zijn met kijken of een overname door EA wel in overeenstemming is met de concurrentiemarkt. Op beide vragen weigerde Zeilnick commentaar te geven, waarna de vergadering gesloten werd.