Xbox 360-mote, codenaam Newton, verschijnt in de winter?

Morthill
Eerder deze week bracht MTV het gerucht naar buiten dat Microsoft bezig is met de ontwikkeling van een soort Wii-mote controller voor de Xbox 360. De website 8Bit Joystick claimt nu dat ze het gerucht kunnen bevestigen en dat de codenaam voor de controller "Newton" is. Hij is inderdaad vernoemd naar natuurkundige Sir Isaac Newton, dit vanwege zijn wetten over zwaartekracht, versnelling en traagheid.

De Newton verkeert momenteel nog in een vroege ontwikkelfase, er is dan ook nog geen prototype waar foto's van zouden kunnen lekken. Wel zouden er development kits verstuurd zijn naar verscheidene ontwikkelaars. De controller zou uiteindelijk, onder een andere naam dan Newton, tegen de winter op de markt moeten verschijnen voor een prijs tussen de $40 en $50.

De Newton zal gebruik maken van twee LED zenders, welke via de USB-porten van de 360 geactiveerd kunnen worden. De controller zal een LED sensor hebben in de voorkant, waarmee versnelling geregistreerd kan worden en een gyroscoop sensor waarmee trillingen en bewegingen geregistreerd kunnen worden. Daarnaast komt er een rumble motor in, maakt hij gebruik van draadloze streaming in twee richtingen, een microfoon voor Xbox Live en geluidsgestuurde games.

Al deze dingen worden op een aantal zaken gebaseerd. Allereerst claimt de auteur van het artikel een interne bron te hebben bij Microsoft. Daarnaast gaan er geruchten dat Microsoft een samenwerking is aangegaan met Gyration, het bedrijf dat samen met Nintendo de Wii heeft ontwikkeld. Aangezien Gyration zelf ook een aantal patenten heeft van de Wii-mote zou het vrij eenvoudig zijn om een alternatieve vorm ervan te ontwikkelen.

Zelfs op de vraag waarom Microsoft zoveel geld steekt in de ontwikkeling van een nieuwe controller heeft de site een antwoord. Naast het simpele argument dat de Wii enorm succesvol is en Microsoft daarvan wil meeprofiteren, heeft het er ook mee te maken dat de Wii op deze manier zijn unieke karakter kwijt raakt. Microsoft kan dan zijn doelgroep verbreden naar mensen die nu nog een Wii kopen, zoals kinderen, ouderen en casual gamers. Daarnaast biedt het bedrijven ook de mogelijkheid om Wii-games te gaan porten naar de 360, maar dan met betere graphics.

Voorlopig blijft het allemaal nog een groot gerucht. Het is dus afwachten op danwel de eerste gelekte foto's van de controller of een bericht van Microsoft.