Baas EA waarschuwt voor verlies creativiteit in games

Niels (Rossdale)
Electronic Arts is zoals iedereen wel weet een grootmacht in de gameswereld. Deze status hebben ze bereikt door het overnemen van vele kleinere studios en deze samen te voegen met het moederbedrijf. Deze tactiek heeft goed gewerkt, maar heeft ook zijn nadelen. Zo heeft EA-baas John Riccitiello aangegeven dit te willen veranderen.

Tijdens DICE sprak Riccitiello zijn zorgen uit de vele fusies die aan de gang zijn en de nadelige gevolgen daarvan. Hij ziet dat op deze manier een hoop creativiteit in games verloren gaat, dit is namelijk iets wat EA heeft geleerd van het verleden. Overkoepelende bedrijven willen vaak te veel inspraak hebben in de projecten van de kleinere studios, waardoor creatief talent gemakkelijk weggejaagd wordt. Electronic Arts heeft nu als visie om in plaats van overgenomen bedrijven volledig samen te voegen, deze bedrijven nu als "zelfstandige staatjes" te zien.

Volgens Riccitiello is de oplossing voor het behouden van creativiteit, de overgenomen bedrijven meer vrijheid te geven. "Onze grootste zorg is dat het creatieve talent het bedrijf verlaat," aldus Riccitiello. "en die angst is terecht."
Als reden voor het belang van overnames geeft hij de steeds maar verder stijgende kosten voor het maken van nieuwe games. Doordat de ontwikkelingskosten zo hard toenemen is het voor kleinere bedrijfjes al snel verleidelijk om zich bij een groot bedrijf met veel geld aan te sluiten.