AMD introduceert snelste videokaart met de Radeon 3870 X2

Christophe (SpankmasterC)
AMD introduceert vandaag haar nieuwe paradepaardje op videokaartgebied, de Radeon HD 3870 X2. De kaart is gebaseerd op twee Radeon HD 3870 grafische processoren op 1 plank, met in totaal 1 gigabyte aan geheugen. AMD slaat hiermee dezelfde weg in die zij eens eerder hebben bewandeld met de Rage Fury MAXX en die nVidia ook eens gewandeld heeft met de GeForce 7950 GX2.

De kaart is met zijn 26 centimeter even lang als de GeForce 8800 Ultra van nVidia en heeft ook een koeler die twee sloten in beslag neemt. Ondanks het feit dat de kaart eigenlijk twee kaarten in één is, is er geen speciaal moederbord nodig om de kaart te kunnen gebruiken. Door middel van een speciale chip wordt het PCI Express slot verdeeld tussen de twee grafische processoren, welke via dezelfde chip ook met elkaar kunnen praten. De kaart heeft ook nog steeds CrossFire connectoren, wat inhoudt dat het mogelijk wordt om twee van deze kaarten tegelijkertijd te hebben draaien. Dit zal echter pas vanaf maart mogelijk zijn, de drivers die vier grafische processoren tegelijkertijd ondersteunen zijn nog in ontwikkeling.


Qua performance is de kaart de snelste enkele kaart die op dit moment beschikbaar is, in nagenoeg elke benchmark moet de GeForce 8 serie van nVidia het afleggen tegen de twee grafische processoren van AMD.

De kaart lijkt echter twee nadelen te hebben, de drivers en het energieverbruik. De kaart had namelijk al week geleden gelanceerd moeten worden, er bleken echter problemen te zijn met de drivers waardoor de release een week is uitgesteld terwijl AMD hard aan het werk is gegaan om de problemen op te lossen. De kaart is intern gebaseerd op AMDs CrossFire techniek, waarvoor vaak nieuwe drivers uit moeten komen voor games op hun best draaien. AMD lijkt echter hard aan het werk om het voor de eindgebruiker zo makkelijk mogelijk te houden, de kaart wordt als een kaart met enkele grafische processor herkend door Windows en CrossFire hoeft niet aan of uitgezet te worden.

Het energieverbruik van de kaart valt echter niet op te lossen met nieuwe besturingssoftware. De Radeon HD 3870 was een erg zuinige kaart, maar plaats er twee van op een enkel bord en dan zal het energieverbruik alsnog erg hoog zijn. Dit blijkt ook zo te zijn, de kaart verbruikt inderdaad significant meer energie dan de snelste kaarten van de concurentie.

Al met al heeft AMD nu de snelste kaart in handen, al gaat dit wel gebruik met een hoger energieverbruik. Van nVidia wordt echter verwacht dat ze binnenkort komen met hun eigen dubbele grafische kaart gebaseerd op de 8800 GT. Zoals uit de plaatjes hierboven blijkt zal zo'n kaart als deze AMD weer van de troon stoten.

De kaarten zijn inmiddels verkrijgbaar met een adviesprijs van €399,-, reviews van de kaart zijn onder andere bij onderstaande sites te vinden:

Anandtech
Driverheaven
Firingsquad
Guru3D
HardOCP
Hot Hardware
Toms Hardware