Meer dan 2,5 miljoen verkochte Rock Band DLC-tracks

J (SocialDisorder)
Rock Band doet het al een paar maanden erg goed in de VS. Zowel de PS3- als de X360-versie zijn moeilijk verkrijgbaar door de hoge vraag en het lage aanbod. De productieproblemen van de plastc instrumten zijn helaas nog niet helemaal de wereld uit.
MTV heeft in een interview met IGN bekend gemaakt dat ook de DLC het erg goed doet. Wekelijks zijn er nieuwe tracks voor Rock Band te downloaden en tot nu toe zijn er meer dan 2.500.000 tracks gedownload. MTV en Harmonix zijn echter niet van plan om op hun laueren te rusten: in 2008 zullen er nog eens meer dan 200 songs uitkomen.
De strategie achter het release-schema van de DLC lijkt te werken. Paul DeGooyer, Senior Vice President bij MTV Games, legt uit dat de eerste golf van DLC een uitbreiding was op de artiesten die op de disc stonden, zoals Queens of the Stone Age, The Police en Metallica. Maar ook tracks die enorm leuk zijn om te spelen, maar niet op hun plek waren in de disc-line-up (bijvoorbeeld Rockaway Beach die op het laatste moment werd vervangen door Blitzkrieg Bop, beiden van The Ramones) werden in de eerste DLC-releases uitgegeven.

Momenteel worden voornamelijk leuke mainstream-tracks uitgebracht (Should I Stay Or Should I Go van The Clash of All The Small Things van Blink 182) om een solide basis te creëren waar later op gebouwd kan worden. In de toekomst kunnen we dus tracks verwachten die alleen de echte fans aanspreken. Ook zullen we minder bekende bands en nummers aantreffen in de DLC-releases.
Daarnaast zal Rock Band meer games-muziek gaan kennen. Dit is als reactie op de gratis Halo 3-track van Guitar Hero III. DeGooyer vindt dit een goede zet van Activision en hij gaat er voor zorgen dat Rock Band ook dergelijke content zal krijgen.

Later dit jaar zullen ook de eerste volledige albums aangeboden worden. Het was de bedoeling dat het legendarische "Who's Next" van "The Who" in de eerste week beschikbaar zou zijn, maar technisch gezien was dat nog te riskant. Nu de DLC stabiel lijkt te werken, wordt er langzaamaan naartoe gewerkt om volledige albums uit te brengen.

Veel rock-fans wachten nog altijd op DLC van de heilige drie-eenheid van rock: Led Zeppelin, The Beatles en Pink Floyd. DeGooyer kon hierover niet in detail treden, zijn enige commentaar was dat er met iedereen gesproken wordt. Hij zei wel dat hij Tool en Journey als goede toevoegingen aan het repertoire van Rock Band ziet en dat MTV momenteel in bespreking is met beide bands.

MTV onderzoekt ook de mogelijkheid om een MP3 bij de DLC te voegen, zodat je je gekochte tracks ook op je favoriete MP3-speler kan zetten. Technisch is dit nog lastig te realiseren, maar DeGooyer ziet het wel als een mogelijke extra service voor zijn klanten.

Over een eventuele opvolger werd niet concreet gesproken, maar DeGooyer zei wel dat ze in Rock Band 2 een uitbreiding van features willen bouwen, in plaats van een nieuw aanbod van tracks. Volgens DeGooyer krijgt DLC in Rock Band veel meer de nadruk dan in de meeste andere games, dus zal een opvolger hier rekening mee gaan houden. Dit zou kunnen betekenen dat DLC voor Rock Band ook in Rock Band 2 te gebruiken is, maar uitsluitsel kan daar pas over worden gegeven wanneer er echt aan de sequel gewerkt gaat worden.