Bejaarden VS massaal aan de Wii

J (SocialDisorder)
Nintendo heeft het imago een kiddy-console te zijn, maar daar lijkt nu toch echt definitief een einde aan te komen. In de gehele VS worden de Wii-consoles namelijk massaal aangeschaft door...bejaardencentra.

Vorig jaar werden zes bejaarden in het bejaardencentrum Sedgebrook gevraagd om een berg speelgoed uit te proberen om zo hun leeftijds- en centrumgenoten te helpen met het uitzoeken van leuk speelgoed dat ze hun kleinkinderen konden geven als kerstcadeau. Van de hele stapel wilden de uitverkorenen echter één artikel in de recreatieruimte houden: de Nintendo Wii. Ze hadden zoveel lol beleefd met het spelen met Nintendo's jongste console dat ze hem graag vaker wilden gebruiken.

Het bejaardencentrum maakt deel uit de Erickson Retirement Communities die vestigingen in de gehele VS heeft. Momenteel heeft elk centrum die bij deze keten aangesloten is tenminste één Wii in de recreatieruimte staan.
Voorstanders van deze toevoeging aan het assortiment zeggen dat de console een welkome afwisseling is in het leven van de ouderen en de hand-oog-coördinatie bevordert. Iets wat eindeloze sessies Mahjong en Bingo niet lukt.

Toch blijkt er voor sommigen nog een drempel te liggen. Centra doen hun best om zoveel mogelijk twijfelaars over de streep te trekken door de console op plaatsen te zetten waar veel ouderen komen en door toernooien uit te schrijven waarmee geld te verdienen valt. Voor sommige is schaamte een belemmerende factor, voor hen worden er schermen geplaatst.

Nintendo is ook in de bejaarden-doelgroep gedoken. Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor Japan, waar de vergrijzing hoger is dan in de VS, doen games als "Brain Age" voor de Nintendo DS het erg goed.
Nintendo concludeerde dat er twee factoren waren die ouderen uit de videogame-wereld hielden: games waren te moeilijk te bedienen en de games waren niet gericht op ouderen. De Wii neemt deze twee hindernissen weg.

De markt voor oudere gamers groeit. Terwijl in 1999 nog maar negen procent van de 50+ Amerikanen games speelden, is dat in 2007 gestegen tot 24%. Dit is ook te danken aan Nintendo zelf, die een bejaarden-vriendelijk imago wil uitstralen. Tijdens een conferentie van de American Association of Homes and Services for the Aging in oktober had Nintendo een opstelling met vier plasma-TV's en vier Wii-bowlingbanen. Het was oorspronkelijk bedoeld om te tonen hoe leuk de Wii kan zijn. Het was de meest bezochte en drukste booth tijdens de gehele conferentie die 7000 man trok.