Electronic Arts in de problemen?

Niels (Boris-The-Blade)
Kortgeleden werd bekend gemaakt dat de grootste uitgever ter wereld, Electronic Arts, een slecht kwartaal heeft gedraaid. In die periode werd er 195 miljoen dollar verloren en dit zette EA aan tot een reorganisatieplan.
Desondanks blijven de meeste analisten positief over de publisher, in tegenstelling tot Jeetil Patel van de Deutsche Bank.

Hij verwacht dat het in de toekomst alleen maar slechter zal gaan met EA. Patel is van mening dat de kwaliteit van EA's producten achter blijft bij de rest van de markt. Dit is bijvoorbeeld te zien in de achterblijvende verkoop van verschillende games, zo hebben het meest recente deel van Command & Conquer en Harry Potter bij lange na niet de verkopen gehaald die verwacht waren.

De winst die EA met de nieuwe generatie consoles maakt blijft ook achter op de winst die ze maakten met de Xbox, de PlayStation 2 en de GameCube. Daarnaast is EA volgens Jeetil Patel te veel afhankelijk van distributie. Spellen als RockBand, Orange Box en Crysis worden wel door EA uitgegeven, maar deze zijn niet van hen en daar kan in de toekomst dus niet op gerekend worden.

Uiteindelijk denkt Patel dat EA zal moeten inleveren op de markt. Er wordt een groei van circa 9% bij de uitgever voorzien, tegen een groei van 15% in de gehele game-industrie. Dit houdt dus in dat het totale marktaandeel van EA een aantal punten zal zakken.